Slika je simbolična.
STA
Tor, 17.10.2023 14:13
Voznikom se svetuje, da z menjavo pnevmatik ne čakajo na 15. november.

Bliža se 15. november, ki je po zakonu določen kot datum, ko morajo biti vozila opremljena z zimsko opremo. Trenutne temperature pa so že opomnik voznikom, da so za varno vožnjo ustreznejše zimske pnevmatike.

Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) voznikom svetujejo, naj z menjavo pnevmatik ne čakajo do zadnjih dni pred 15. novembrom.

Razlike med pnevmatikami velike

Vsem, ki morajo kupiti nove pnevmatike, je lahko v pomoč pri odločitvi AMZS test 32 zimskih pnevmatik. Test je tudi tokrat pokazal, da so razlike med pnevmatikami precejšnje in da visoka cena ni vedno zagotovilo za kakovost, zato velja pred nakupom preveriti, kakšne lastnosti ima določena pnevmatika, so sporočili z AMZS.

Iz testa je jasno razvidno, katere pnevmatike so najboljše v snegu in katere na mokri cesti ter katere se najmanj obrabijo, so v sporočilu za javnost navedli odgovornega urednika AMZS Motorevije Blaža Poženela.

Voznikom priporoča naj pnevmatike izberejo glede na to, kje in koliko vozijo, ali je zanje nujno, da se na pot odpravijo v skorajda vsakem vremenu in podobno.

»Razlika v pnevmatikah lahko v kritični situaciji razlika med življenjem in smrtjo«

Voznikom Poženel svetuje še, naj pri pnevmatikah ne varčujejo.

»Test je denimo pokazal, da ko se je avto z zimsko pnevmatiko, ki je imela najkrajšo zavorno razdaljo, na mokri cesti že ustavil, je avto s slabimi pnevmatikami še vedno vozil s hitrostjo 36 kilometrov na uro. Razlika v pnevmatikah je lahko v kritični situaciji razlika med življenjem in smrtjo,« je poudaril Poženel.

»Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, saj zagotavljajo edini stik vozila s podlago, po kateri vozi,« je ocenil tudi AMZS inštruktor varne vožnje Tomaž Farčnik.

Ne čakajte do zadnjega

Ob tem voznikom priporoča, naj z menjavo pnevmatik ne čakajo do zadnjih dni pred 15. novembrom, ko je pri vulkanizerjih gneča.

Glede vse bolj razširjene ponudbe celoletnih pnevmatik pa strokovnjaki iz AMZS izpostavljajo, da njihovi testi celoletnih pnevmatik kažejo, da so te še vedno kompromis in da ne zmorejo enakih lastnosti kot specializirane pnevmatike.

Pred zimo se priporoča tudi obisk serviserja

Vsem tistim, ki prevozijo veliko kilometrov, ki so na cesti praktično vsak dan, oziroma vsem tistim, ki si v primeru zelo slabega vremena, snega, plundre, poledice ne morejo privoščiti, da bi ostali doma, svetujejo, da imajo njihovi avtomobili pozimi zimske pnevmatike.

Farčnik pred zimo poleg vulkanizerske delavnice priporoča tudi obisk serviserja. Avto je najbolje odpeljati na preventivni servisni pregled in se posvetovati s strokovnjakom. S tehnično neustreznim vozilom še tako dober voznik morda ne bo uspel rešiti kritične situacije, je bil konkreten.

Starejše novice