Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 30.9.2022 07:00
Na številnih lokacijah v Ljubljani težave povzročajo nedovoljeno odloženi odpadki.

Eden od meščanov se je na Mestno občino Ljubljana obrnil s pritožbo, povezano s smetmi v mestu. Izpostavil je, da je na številnih lokacijah, kjer so nameščeni potopni smetnjaki, predvsem ob vikendih naloženih veliko smeti.

»To je vsakodnevno stanje, ne samo na Kotnikovi, Metelkovi, Vošnjakovi, ampak povsod. Med vikendi je sploh katastrofalno, saj je vse nametano okoli teh smetnjakov. Ker zadeva ne funkcionira zaradi nizke kulture uporabnikov, prosim, da Snaga na štiri ure dela pregled in odvaža vreče, škatle teh smeti,« je zahteval. 

Na delu dodatna dežurna ekipa

Z ljubljanske mestne občine so najprej zapisali, da je nepravilno odložene odpadke na lokaciji, ki jo je izpostavil meščan, ekipa izvajalca pristojne javne službe že pospravila. 

Izpostavili so, da je zaradi uporabnikov, ki nepravilno odlagajo odpadke poleg podzemnih zbiralnic, poleg rednih ekip, ki te praznijo, prisotna še dodatna dežurna ekipa za vsak delavnik popoldne med 14.00 in 22.00 in čez vikend med 09.00 in 18.00. Po njihovih navedbah vse te ekipe pospravijo nepravilno odložene odpadke uporabnikov.

»Ugotovljeno je, da so v zadnjih mesecih okolice podzemnih zabojnikov na številnih lokacijah v Mestni občini Ljubljana, žal postala mesta stalnih črnih odlagališč,« so zapisali. 

Dodali so: »Ob podzemnih kolumnah so odložene vrečke z odpadki, predvsem zaradi nedovoljenega in nepravilnega odlaganja komunalnih odpadkov. Izvajalec javne službe večkrat dnevno odvaža nepravilno odložene odpadke ob podzemnih zbiralnicah. Dogovorjeno je, da bo ob vsakem odvozu nepravilno odloženih odpadkov opravljeno čiščenje in odstranjevanje drobnih odpadkov.«

Lokacij ne morejo tako hitro očistiti, kot so zasmetene

Poudarili so, da se pogosto zgodi, da delavci Javnega podjetja Voka Snaga ne uspejo očistiti vseh te lokacije tako hitro, kot so vnovič zasmetene. »Vse ekipe na terenu izvajalca javne službe se trudijo, da čimprej očistijo in pospravijo, enako velja za obravnavano lokacijo.«

V upanju, da se bo stanje izboljšalo, in da bodo občani bolj spoštovali pravila odlaganja, so na nadzemne kolumne namestili opozorila, da je odlaganje odpadkov (vreč, kosov embalaže in podobno) poleg podzemnih zabojnikov prepovedano.

Ugotovili so, da neznanci s tem početjem kljub opozorilom nadaljujejo. V večini primerov zadeve rešuje pristojni inšpektorat, so še izpostavili.  

Starejše novice