Slika je simbolična.
Rebeka Sivka
Čet, 5.8.2021 15:45
V Zavetišču Ljubljana so pred leti imeli presežek črnih mačk, saj jih ljudje niso želeli posvojiti zaradi starodavnih mitov. So zdaj bolj zaželjene?

V mnogih zavetiščih za živali se črne mačke posvajajo manj kot ostale živali. Vzroke za stigmatizacijo črnih mačk smo poiskali pri vodji Zavetišča za zapuščene živali Ljubljana Marku Omanu

Izvedeli smo tudi, katerih živali se največ posvoji, v katerem delu leta pride do največ posvojitev in kako je epidemija vplivala na posvojitve. 

Črne mačke prinašajo nesrečo? 

Zavetišče Ljubljana opozarja na stigmo črnih mačk, ki je bila v preteklosti kar močno ukoreninjena.

Veliko ljudi verjame, da črna mačka, ki jim prekriža pot, prinaša nesrečo. V ta mit verjamejo tudi mladi, ki jim ga najpogosteje posredujejo stari starši.

V letu 2014 je šlo tako daleč, da so v zavetišču imeli 27 črnih mačk in enega tigrasto belega mladička s po šest prsti na nogah. To je bil alarm, da je potrebno nekaj storiti. Izkoristili so bližnje praznike in noč čarovnic spremenili na noč črnih mačk, za Ljubljanainfo poudari veterinar Marko Oman

Dogodek je požel ogromno pozornost in prinesel odlične rezultate. Oddali so vse črne muce, dogodek pa so čez leta ponavljali, osveščanje dodatno utrjevali s kampanjami na socialnih omrežjih in prej utrjene stigme, mite o črnih mačkih razblinili. 

Sedaj se dogaja, da občani pridejo prav z namenom, da posvojijo črno mačko.

»Občani sedaj pridejo na ogled in posvojitev mačke z neko idejo o izgledu in karakterju, zato ni več nujno, da nočejo mačke, samo zato, ker je črna.

Najpogosteje se zagledajo v fotografijo na spletu objavljene živali ali pa iščejo redkejše barve, kot so modrosive in oranžne. Le redki dajejo prednost karakterju, a jih je iz leta v leto več,« za Ljubljanainfo pojasnjuje Oman.

Posvojitev je največ konec poletja 

V preteklosti je veljalo, da je bilo največ posvojitev zadnji teden avgusta, ko se ljudje vračajo z dopustov in septembra. Naslednje povečano povpraševanje pa se je navadno dogajalo pred božično-novoletnimi prazniki. 

Pomembno vlogo pri povpraševanju igra tudi ponudba. V pomladanskih mesecih imajo v zavetišču malo mačk, zato je tudi oddaj malo. S pričetkom sezone v juniju se število mačk, predvsem mladičev poveča in povečuje se interes za posvojitev.

Daleč največje zanimanje pa je konec avgusta, ko se vrne večina dopustnikov in je čas za brezskrbno posvojitev, ponudba pa velika. 

V preteklem letu pa je povpraševanje ostalo visoko praktično celotno jesen, se novembra celo povzpelo na najvišje, a razlogi so dobro znani ukrepi zaradi epidemije, za Ljubljanainfo dodaja Oman. 

Zaradi izrazitega sezonskega značaja sprejema mačk, predvsem mačjih mladičev, bo tudi povpraševanje zanje verjetno ohranilo veliko sezonsko nihanje, čeprav so ta nihanja v zadnjih letih vse manj izrazita. Tako na primer v letu 2021 zaznavajo precejšnje zanimanje tudi v poletju. 

Epidemija pospešila posvojitve

V času epidemije se je tudi povpraševanje po psih močno povečalo in kljub preklicu epidemije ostaja še zmerom visoko.

»Zaradi malo zapuščenih psov, česar smo seveda zelo veseli je oddaja hitra, saj je kandidatov ves čas dovolj. Težje je le za tiste malce posebne pse, katerim je težje najti sorodno dušo.

Vendar ne obupamo, vztrajamo več let in nekaterim se sreča nasmehne po potrpežljivih petih letih čakanja,« poudari Oman. 

Katere živali so najpogosteje posvojene? 

Največ je posvojenih mačk, saj je njihovo število v zavetišču nedvomno višje kot število psov ali ostalih živali, kar pa ne pomeni, da za slednje ni zanimanja.

»Največ zanimanja, tako pri mačkah kot psih, je predvsem za mladiče. Pri psih je manj zanimanja za večje, odrasle oziroma pse s takšnimi in drugačnimi posebnostmi. Precej visoko zanimanje pa je predvsem za mlajše pse in pse manjše rasti,« poudarjajo v zavetišču. 

Pri posvojitvi pa igra veliko vlogo tudi starost živali. 

Starost pri izbiri igra veliko vlogo. V veliki večini ljudje raje posvajajo mladiče oziroma mlajše živali, se pa najdejo izjeme, ki pridejo z namenom posvojitve odrasle, starejše živali.

Takšni kandidati bolje vedo, kaj iščejo, saj se zavedajo, da skrb za živahnega mladiča veliko zahtevnejša, kot za umirjenega psa v zrelih letih. Čeprav usmerjenost k nekemu vedenju pri mladiču lahko predvidevamo, je še zmerom težko natančno opredeliti karakter živali. Odrasle imajo karakter že izoblikovan. 

Torej starost je lahko eden pomembnejših dejavnikov na seznamu želja in je zagotovo pred izgledom živali.

Lansko leto več posvojitev

Letošnje leto so zabeležili manj posvojitev kot v enakem obdobju lani. Letos so do konca meseca junija oddali 13 psov ter 101 mačko, medtem ko so lani do konca junija oddali 46 psov in 130 mačk.

»Je pa število posvojitev oziroma oddanih živali močno odvisno od števila sprejetih živali, zato je potrebno število posvojenih živali interpretirati v povezavi s številom sprejetih živali v zavetišče torej s ponudbo.

Zapuščenih psov je zelo, zelo malo in želimo si, da bi tako ostalo. Tudi zapuščenih mačk je manj, a žal še ne toliko manj, kot psov. Še vedno je vse preveč neželenih mladičev,« za Ljubljanainfo še pove Oman. 

Premišljujete o posvojitvi? 

Posvojitev naj bo tehtno premišljena odločitev vseh članov družine in da se zainteresirani na posvojitev živali pripravijo. Najprej je potrebno odločitev torej dobro premisliti, si razjasniti, zakaj želimo žival posvojiti oziroma kaj od nje pričakujemo, kaj ji lahko ponudimo.

Potrebno se je zavedati, da jo posvajamo za daljše obdobje in ne le za čas dopusta, počitnic ali karantene oziroma epidemije. 

Vse o posvojitvi živali je podrobno razloženo na spletni strani zavetišča.

Starejše novice