Vir: Facebook profil Mestna občina Ljubljana
zalastritof
Sre, 4.8.2021 06:59
Nove Fužine in Štepanjsko naselje bo povezal most za pešce in kolesarje. Kdaj bo končan?

Most za pešce in kolesarje Mestna občina Ljubljana načrtuje že od leta 2015. Povezal bo dve veliki stanovanjski naselji, in sicer Štepanjsko naselje in Nove Fužine.

»Namen prenove odprtega prostora ob Ljubljanici z novim doživljajskim mostom je predvsem dvig kvalitete bivalnega okolja obstoječih sosesk ter izboljšana podoba naselja in krajine,« so za Ljubljanainfo povedali na ljubljanski mestni občini.

Most ne bo povsem običajen

A ne gre za čisto običajen most, temveč za doživljajski most, ki ga gradijo v okviru gradnje mestnega parka Muste

S prenovljenim odprtim prostorom dveh nabrežij Ljubljanice, ki bo z novim mostom povezan v doživljajsko in funkcionalno celoto, želijo ustvariti sodobno, večnamensko okolje z raznolikimi programi in ambienti, ki bo privabljalo tudi obiskovalce iz drugih mestnih predelov, izpostavljajo na občini.

To območje urejajo že od leta 2016. Leta 2018 je bilo urejeno levo nabrežje Ljubljanice in odprt družinski park Muste, ki ga sestavljajo igrišče z igrali za različne starostne skupine otrok, tudi za gibalno ovirane otroke, urbani javni sadovnjak za vse obiskovalce parka in manjši drevored.

V okviru parka Muste je bilo letos urejeno vrtičkarsko območje, urejene so tudi sprehajalne poti in odprte športne površine

Kdaj se boste lahko sprehodili čez novi most?

Most bodo začeli graditi prihodnje leto, končan pa bo predvidoma leta 2023. Na obeh straneh mostu sta predvidena manjša trga.

Celotna investicija je ocenjena na dobra dva milijona evrov. Stroške bo krila Mestna občina Ljubljana.

 

Most ne bo na lokaciji, kjer so ga sprva načrtovali

Most bodo pomaknili 85 metrov severneje, kot je bilo sprva načrtovano. Zdaj je predviden v osi Ulice Polonce Čude v Štepanjskem naselju in Fužinske poti.

»Predlagana lokacija je primernejša glede na razmestitev programov v sklopu parka Muste, saj bi prvotno zamišljena lokacija posegla v pred kratkim urejeno otroško igrišče v družinskem parku Muste,« so za Ljubljanainfo pojasnili na občini. 

Dodali so, da bi to terjalo nesorazmerno velike stroške in da je predlagana lokacija ustreznejša tudi zato, ker se bolje navezuje na obstoječo prometno mrežo in je locirana tako, da vodi tudi do končnega postajališča mestnega avtobusa.

Starejše novice