Aleš Čerin in Samo Logar / Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Tor, 3.1.2023 12:35
Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta danes podpisala koalicijski sporazum o sodelovanju v ljubljanskem mestnem svetu.

Kot je bilo znano že prejšnji teden, neuradno pa že pred tem, bosta koalicijo v ljubljanskem mestnem svetu sestavljali Lista Zorana Jankovića in Gibanje Svoboda.

Spomnimo: Janković, ki je na novembrskih volitvah sicer slavil zmago, a izgubil večino v mestnem svetu, je tedaj dejal, da zanj število svetnikov ni pomembno, saj je bil že prej dogovorjen za sodelovanje s prvakom stranke Gibanje Svoboda, sicer premierjem Robertom Golobom.

Vodji obeh svetniških skupin, Aleš Čerin iz Liste Zorana Jankovića in Samo Logar iz Gibanja Svoboda, ki je tudi eden novih podžupanov, sta tako danes v Mestni hiši tudi uradno podpisala koalicijski sporazum o sodelovanju.

Kot je povedal tudi Čerin, so se v Listi Zorana Jankovića že takoj po parlamentarnih volitvah 24. aprila odločili pogovarjati z zmagovalcem, Gibanjem Svoboda, o pripravah na lokalne volitve in možnem koalicijskem sporazumu, četudi takrat še niso vedeli, kakšen bo rezultat na lokalnih volitvah.

Samo Logar je medtem dejal, da je Gibanje Svoboda v velikem pričakovanju in upanju, da bo to sodelovanje obrodilo sadove v korist mesta Ljubljane in njegovih prebivalcev.

Spoštovanje, svoboda, odgovornost

Sporazum, ki vsebuje štirinajst členov, temelji na vrednotah spoštovanja, svobode in odgovornosti, glavni poudarki pa so blizu obema akterjema. Logar je povedal, da je bistvena vsebina, ki se naslanja na programe iz časa pred volitvami, Gibanje Svoboda pa lahko doprinese predvsem na področju razvoja zelene Ljubljane in energetike.

Med projekti, ki jih bodo izvedli v tem mandatu, sta mestna svetnika omenila prenovo osrednje tržnice, sežigalnico, izgradnjo povezovalnega kanala C0, ki bo bistveno zmanjšal obremenitev centralnega kanalizacijskega sistema v Mestni občini Ljubljana, gradnjo Četrtnega centra Jarše z Zdravstvenim domom Ljubljana, lekarno, dnevnim centrom za starejše in prostorom za mlade, prenovo Baragovega semenišča, izgradnjo nove mestne negovalne bolnišnice, izgradnjo nove avtobusne in železniške postaje in NUK II ter prenovo SNG Drama.

Napovedujejo tudi kar nekaj projektov, ki naj bi reševali stanovanjsko problematiko, Janković je posebej izpostavil gradnjo 361 neprofitnih stanovanj na Povšetovi.

Logar je potrdil, da Gibanje Svoboda podpira tako gradnjo sežigalnice kot povezovalnega kanala C0, saj so usmerjeni predvsem v projekte, ki v ospredje postavljajo energetski razvoj Ljubljane.

Starejše novice