Foto: Bobo
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Pet, 14.1.2022 12:28
S tem tednom so zaradi zaostrovanja epidemiološke situacije v javnem potniškem prometu začela veljati nova pravila.

Vlada je konec prejšnjega tedna zaradi epidemije koronavirusa in naraščanja števila okužb spremenila pogoje uporabe javnega prevoza.

Odlok določa, da je uporaba javnega prevoza potnikov dovoljena osebam, ki izvajalcu predložijo dokazilo o izpolnjevanju pogoja PCT in ob uporabi zaščitne maske.

Pri javnih linijskih prevozih, posebnih linijskih prevozih, stalnih izvenlinijskih prevozih in občasnih prevozih, je število potnikov omejeno na število registriranih potnikov v vozilu, zmanjšano za sedeže desno od voznika in vrsto sedežev neposredno za voznikom. 

Papir prenese vse, v praksi situacija precej drugačna

V avtobusih mestnega linijskega prevoza potnikov, ki imajo namenske prostore za stojišča, se lahko uporabljajo tudi stojišča, vendar mora biti razdalja med potniki na stojiščih najmanj en meter, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva.

Zaradi tovrstnih omejitev gre odslej na avtobus gre lahko skoraj polovica manj potnikov.

»Stojišča na mestnih avtobusih so zaenkrat označena z zelenimi oznakami, ki so nameščene na oprijemnih drogovih in potnikom nakazujejo lokacijo dovoljenih stojišč. Do naslednjega tedna bodo obstoječe zelene oznake na avtobusu nadomestile obešanke (bele oznake z besedilom in piktomamom), ki bodo ohranile enako funkcijo kot zelene oznake,« so za Ljubljanainfo povedali v podjetju Ljubljanski potniški promet.

Kljub temu, da so pravila začela veljati v ponedeljek, ob vkrcanju na naključni mestni avtobus v jutranji prometni konici nismo opazili, da bi bila gneča kaj manjša, pa tudi o zelenih oznakah oziroma upoštevanju razdalje najmanj en meter ni bilo ne duha ne sluha.

Bodo v obtok poslali več avtobusov?

»Potnike naprošamo, da se v jutranjih konicah na pot odpravijo pravočasno oz. če je le možno, na en avtobus prej. V popoldanskih konicah potnike naprošamo, da so strpni do drugih potnikov ter ob morebitni gneči počakajo na naslednji avtobus,« poudarjajo v podjejtu.

Na vprašanje o tem, ali so razmišljali, da bi v obtok poslali več avtobusov, so odgovorili:

»Smo v obdobju epidemije gripe, povečanja covid okužb in karanten. Pri tem niso izvzeti niti naši vozniki. V zadnjem času beležimo večje število bolniške odsotnosti voznikov zaradi covida oziroma karanten, kar nam povzroča še dodatne težave pri zagotavljanju trenutno veljavnih voznih redov. Dodajanje dodatnih avtobusov ob trenutnem stanju ni izvedljivo.«

Med mestnimi vozniki je bilo ta teden v torek, 11. januarja, odsotnih 50. 38 jih je bilo na bolniški, od tega zaradi koronavirusa sedem, odrejeno karanteno pa je na ta dan imelo pet voznikov.

Med primestnimi vozniki jih je bilo 11. januarja na bolniški odsotnosti sedem, odrejeno karanteno pa je imel en voznik.

Starejše novice