Foto: Instagram Eva Vovk
Nika Vajnhandl
Sre, 5.1.2022 11:54
Slovenska vplivnica Eva Vovk je razkrila izkušnjo iz ljubljanske porodnišnice.

Slovenska vplivnica Eva Vovk je na Instagramu razkrila, kot pravi, travmatično izkušnjo. Sicer visoko noseča, se je počutila slabo, zato so jo zdravniki napotili v ljubljansko porodnišnico, kjer pa so jo pred obravnavo dve uri pustili čakati na mrazu.

V zgodbi na Instagramu opisuje, da je težko dihala, čutila bolečino in pritisk v trebuhu, zato je poklicala porodnišnico. Tam so ji rekli, naj se v ljubljanski porodnišnici zglasi nemudoma.

Pozitivna na covid

Ko je prišla do porodnišnice, so dvakrat cepljeno slovensko vplivnico pred pregledom testirali za covid. 

Ob rezultatu, se je vplivnici podrl svet. Test je pokazal, da je pozitivna na covid-19.

»Res sem bila čisto iz sebe in obupana - to je bil moj najbolj črn scenarij. Kaj sedaj? Ali me bodo kar pustili? Kako dalje? Res sem se počutila grozno slabo. Naj grem kar domov? Kam potem? Kaj če je z otrokom že kaj narobe?

Lepo sem prosila naj me ne pošiljajo domov - saj nisem ravno iz Ljubljane,« za Ljubljanainfo svoja občutja razkrije Vovk.

Strah pred okužbo

Vplivnica za Ljubljanainfo razlaga, da je že njena prva nosečnost potekala v prvem koronskem valu in je zato ukrepov in preventivne zaščite še kako vajena. 

Od prvega vala in do druge zanositve vplivnice, pa se je stanje v zdravstvu močno poslabšalo.

»Zgodbe, ki sem jih slišala od porodnic s korono so bile res zastrašujoče in že od plusa na mojem nosečniškem testu je prisoten strah da zbolim za korono,« pove iskreno.

»Poleg vseh skrbi in vsega straha, ki ga imaš v sebi za svoje in otrokovo zdravje, te mora v današnjih časih najbolj skrbeti plus na nekem nezanesljivem hitrem testu, saj je od tega odvisno, kako boš obravnavan!« opisuje občutek, za katerega pravi, da ga ne privošči nobeni nosečnici niti bolniku s kakršno koli drugo boleznijo.

Na mrazu čakala dve uri

Ko je hitri test pokazal pozitivno, so jo nemudoma »vrgli ven« iz porodnišnice in ji naročili, naj pred glavnim vhodom počaka na nadaljnje informacije. 

Kmalu naj bi prišla zdravnica, ki ji je rekla, da je sicer njeno zdravstveno stanje takšno, da nujno potrebuje pregled, a ga ne morejo izvesti brez PCR testa.

»V glasu zdravnice in v njenih očeh je bilo videti, da ji je zame hudo, ampak da izbire nima,« pove Vovk, in razkrije, da je stanje v ljubljanski porodnišnici preteklo noč bilo napeto. Po njenih besedah je siva cona - to je cona takšnih primerov, ki čakajo rezultate - bila polna, na rdečo cono - covid oddelek - pa vplivnice niso smeli namestiti, dokler ne bi bil PCR pozitiven.

Zato so jo, po njenih besedah, napotili na drug vhod, kjer so ji bris odvzeli zunaj, nato pa ji naročili, da naj pred porodnišnico, na mrazu, počaka na rezultat.

Čakala je dve uri.

»Vreme je primerno januarju - pihalo je in bilo mraz. Najhuje je bilo to, da sem prišla zaradi res slabega počutja in težkega dihanja in tudi če odmislim mraz, se nisem imela kam usesti. Dve uri sem stoje čakala na PCR izvid pred glavnim vhodom.

Sama pri sebi sem razmišljala, kako daleč smo prišli, res! Da se počutiš popolnoma ničvrednega. Kaj danes sploh pomeni nujna obravnava in kdaj jo dobiš, če sploh? V obupu sem klicala svojo mamo, da mi pripelje nekaj vode za popiti,« za Ljubljanainfo opiše izkušnjo.

Po dveh urah je prejela rezultat: PCR test je bil negativen.

Zdravniška obravnava

Ob negativnem testu, je bila končno deležna obravnave. Sprejeli so jo na oddelek, ji vzeli urin in naredili kardiotokografijo.

»Bila sem utrujena, prestrašena, premražena, nevedna, nisem se pritoževala, nisem vpila, v tistem trenutku sem bila dejansko samo hvaležna, da me bodo sploh sprejeli in pregledali.

Med čakanjem sem namreč slišala, kako so se zdravstveni delavci med seboj pogovarjali, kaj naj s takšnimi primeri, kot sem bila jaz, saj nisem osamljen primer. Ali ni to žalostno?« se sprašuje.

Kljub vsemu Vovk nikakor ne kritizira osebja, ki je po njenih besedah prijazno, in vseskozi nosi maske, razkužuje sobe, sanitarije in skupne prostore: 

»Vse osebje je bilo prijazno in mislim, da tudi zdravstvenim delavcem ni vseeno, kaj se dogaja in kakšna navodila morajo upoštevati. Menim pa, da bi lahko vodstvo poskrbelo za bistveno boljšo oskrbo nosečnic, kot da jih postavi pred vrata! Sploh, če pridejo v primeru težav kot v mojem primeru!«

Dodaja tudi, da se ji zdi absurdno, da so na oddelku, kjer je trenutno, dovoljeni obiski - za obiskovalce pa je dovolj, da pokažejo pogoj PCT.

Starejše novice