Selma Špendl
Čet, 26.1.2023 16:00
V središču Ljubljane bo predvidoma jeseni prihodnje leto vrata odprla nova galerija.

V prostorih Bankariuma, muzeja bančništva Slovenije, je bila včeraj predstavitev o zagonu novega programa NLB Skupine na področju vizualne umetnosti, s katerim želi NLB Skupina postati osrednji podpornik in partner za sodobno umetnost ter umetnike v njeni domači regiji Jugovzhodne Evrope.

Spomnimo: Muzej, ki je nastal pod okriljem NLB širši javnosti predstavlja bančno dediščino na Slovenskem od leta 1820 pa vse do danes.

V okviru programa, ki so ga poimenovali Art, bodo obnovili vlaganja v odkupe in naročila umetniških del ter projektov in oblikovali novo umetniško zbirko SEE ART, ki bo dobila prostor v nastajajoči galeriji v prenovljenih prostorih na Čopovi 3 v Ljubljani. 

»To ne bo več zgolj zbirka sodobne slovenske umetnosti, temveč regijske umetnosti pod nazivom SEE ART. S prikazano umetnostjo želimo našo družbo premikati naprej, vzgajati v boljše ljudi in konstruktivne kritične miselce ter s tem ustvarjati boljše pogoje za bivanje v celotni regiji,« je dejal Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB.

Dodal je še, da mu je v veliko čast in veselje, da bodo v NLB skupini odpirali meje tudi z umetnostjo.

Kulturna dediščina bogati nas in prostor v katerem smo

Vizijo NLB Skupine in novosti na področju podpore vizualni umetnosti v regiji Jugovzhodne Evrope so poleg Brodnjaka predstavili še direktorica NLB Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Irena Čuk, kustosinja Meta Kordiš ter člani novoustanovljenega NLB Umetnostnega sveta Mira Gakjina iz Skopja, Maja Kolarić iz Beograda in Tevž Logar iz Reke.

Direktorica NLB Zavoda za upravljanje kulturne dediščine je spomnila, da se je iz tradicije mecenstva rodil tudi muzej Bankarium, v katerem ohranjajo in predstavljajo bančno muzejsko zbirko.

»Nove umetniške zbirke bodo predstavljene prvič javnosti prav v tej hiši in to, ker želimo našo umetnost, naše mecenstvo deliti z ljudmi. Poleg tega pa se zavedamo, da kulturna dediščina bogati nas, nas kot posameznike, nas kot narod in konec koncev, bogati tudi prostor v katerem smo,« je povedala Čuk.

Zbirka na voljo za ogled od jeseni 2024

Namen projekta je torej izboljšati razumevanje in poznavanje različnih kulturnih okolij, s čimer spodbujajo strpnost ter raznolikost, ob tem pa se porajajo nove trajnostne ideje in dejanja z različnimi izrazi sodobne umetnosti.

Ime nove zbirke SEE ART se navezuje na Jugovzhodno Evropo, torej Southeast Europe, po kateri tudi nosi ime - SEE in zbirki daje jasen geografski okvir.

Hkrati nas vabi, da vidimo (angleško: see), gledamo in raziskujemo umetnost drugače, v kontekstu sedanjosti in preteklosti, spominov, različnih identitet in kultur ter izzivov današnjega časa in naše skupne prihodnosti.

Kako bo videti izbira umetnikov?

Po besedah Maje Kolarić bo zbirka vključevala dela umetnikov iz vse regije, vseh generacij, vključno tistih v vzponu.

»Njena raznolikost bo v poskusu pokrivanja vseh medijev, od slik, kipov, videa, instalacij, performansov do digitalnih medijev in novih tehnologij, s spodbujanjem inovacij v umetnosti, ki rušijo konvencije in izzivajo meje,« je povedala Kolarić.

Umetnike bodo izbirali predvsem preko javnih razpisov, umetniških natečajev, nagrad in razstav, ki bodo služile kot podlaga za proučevanje novih nakupov in naročil. 

Zbirke še niso odkupili

NLB se sicer že lahko pohvali s slovensko umetniško zbirko iz 20. in 21. stoletja, ki je na voljo javnosti v avli NLB banke, ki se nahaja na Trgu republike 2. Ker pa je ta razglašena za nacionalno bogastvo Slovenije je nedeljiva in zaključena celota.

»Danes lansiramo idejo SEE ART, ki pa je še nismo odkupili, ker smo šele sprejeli sklep o začetku dela. Dela se bodo odkupila in bodo materializirana jeseni 2024 na razstavi z otvoritvijo galerije in s tem tudi realizacijo otvoritve razstave SEE ARTA,« je še dodala kustosinja Meta Kordiš.

Za umetniško zbirko bo namenjen proračun v višini sto tisoč evrov.

Starejše novice