Nika Vajnhandl
Tor, 31.8.2021 12:44
Kakšni so načrti za razvoj mestnega potniškega prometa v prestolnici?

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec in župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković sta danes govorila o načrtih za razvoj mestnega potniškega prometa v Ljubljani.

»Javni potniški promet mora postati hrbtenica prevozov in mobilnosti v Republiki Sloveniji,« je izpostavil Jernej Vrtovec.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so pod vodstvom Vrtovca namreč sprejeli ukrepe, ki spodbujajo uporabo javnega potniškega prometa. 

Spomnimo, pred tednom so stopile v veljavo subvencionirane vozovnice za dijake in študente, novost pa je tudi, da lahko vlogo oddajo preko spleta in se tako izognejo čakalnim vrstam.

Lansko leto pa so uredili brezplačen prevoz za starejše nad 65 let in vojne veterane.

Za koga vse bo avtobus brezplačen?

Danes sta Vrtovec in direktor Ljubljanskega potniškega prometa Peter Horvat, podpisala pogodbo, ki določa brezplačen Ljubljanski potniški promet (LPP) za upokojence, vojne veterane, invalide in starejše nad 65 let.

Brezplačne vozovnice začnejo veljati 1. oktobra.

S to novostjo zasledujejo socialni in zeleni vidik. Pravna podlaga o dogovoru je zakon o prevozih, ki ga je državni zbor na predlog Ministrstva za infrastrukturo sprejel junija 2021. 

Do sedaj so enak dogovor sprejeli tudi v Mestni občini Maribor, na Ministrstvu za infrastrukturo pa se dogovarjajo še z drugimi slovenskimi občinami.

Vrtovec obljublja, da bodo podobne ugodnosti kmalu vstopile v veljavo tudi za dijake, študente in zaposlene

Ministru Vrtovcu pa je Janković čestital: 

»Kmalu bomo prišli do tega, da bo javni potniški prevoz omogočil, da uporabimo trajnostne vidike prevozov in da ne bo vsak dan 120.000 avtomobilov v Ljubljani.«

Ocenjena vrednost pogodbe z Mestno občino Ljubljana je med pet in sedem milijonov evrov na leto.

»Gre za veliko breme. Ampak, ko gledamo na okoljski vidik … varčevanja ni,« je sklenil Vrtovec.

Starejše novice