Foto: Bobo
Nika Vajnhandl
Ned, 19.9.2021 11:34
Na Dunajski cesti so preuredili cestno infrastrukturo. Parkirišča ob cesti je nadomestil rumen pas za mestne avtobuse.

V Mestni občini Ljubljana pri vseh preureditvah javne cestne infrastrukture in javnega prostora sledijo načelom Celostne prometne strategije.

Ukrepi, navedeni v tem dokumentu, ki podpirajo cilj: doseči dve tretjini potovanj na trajnostno naravnan način do leta 2027, niso samo besede na papirju, temveč jih z različnimi projekti udejanjajo. Med njimi sta tudi ureditev kolesarskih in peš površin na Dunajski cesti ter urejanje rumenih pasov, kjer je to potrebno. 

Uvedba rumenih pasov je namreč odvisna od več dejavnikov, na primer števila avtobusnih linij, ki vozijo po izbranem območju, in števila potnikov, ki jih uporabljajo … Tako na občini menijo, da recimo na Tržaški cesti rumen pas ni potreben: »Ljubljanski potniški promet tam ob povprečni količini prometa ne beleži bistvenih zamud avtobusov.«

Tretji vozni pas na Dunajski cesti

Vzpostavili so tretji vozni pas na Dunajski cesti, ki je namenjen samo avtobusom. »S tem zagotavljamo predvsem boljše razmere za pešce, kolesarje in uporabnike javnega prevoza, kar je osnovno vodilo Celostne prometne strategije Mestne občine Ljubljana,« za Ljubljanainfo razlagajo iz občine.

Na odseku med ulico Bežigrad in Vilharjevo cesto so vzpostavili rumeni pas za javni potniški prevoz na mestu, kjer so bila prej parkirna mesta. Ukinitev slednjih je del izvajanja strožje parkirne politike z namenom spodbujanja vzdržno naravnanih načinov mobilnosti. 

S tem se bo zmanjšal promet vozil, ki so doslej krožila po območju in iskala parkirno mesto vzdolž Dunajske ceste, kar v prihodnje pomeni manj vozil.

Prav tako, so za Ljubljanainfo na ljubljanski mestni občini povedali, da je predvidena še prestavitev avtobusne postaje in preureditev območja železniške postaje, zato iščejo nove rešitve za Masarykovo in Vilharjevo cesto.

Manj prometa

Na občini pričakujejo, da bodo z navedenimi ukrepi in s številnimi drugimi trajnostno naravnanimi projekti, ki so jih izvedli oziroma jih izvajajo, ob rednem ozaveščanju o prednostih vzdržne mobilnosti ter spodbujanju učinkovitega potovanja po mestu, dosegli, da se bo število poti, opravljenih z osebnimi motornimi vozili, zmanjšalo.
  
Parkiranje je, tako kot doslej, omogočeno na označenih javnih površinah v okolici - na bližnjih ulicah in parkiriščih, ki jih upravljanja Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice. Najbližja območju, ki so ga preuredili v tretji vozni pas, namenjen mestnim avtobusom, so parkirišča Bežigrad, Linhartova in Gospodarsko razstavišče.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice