Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 4.12.2023 09:32
Zakaj pred kratkim prenovljeni Rog ob nedeljah ne sprejema obiskovalcev?

Narodna galerija, Slovenski etnografski muzej, Muzej sodobne umetnosti, Prirodoslovni muzej Slovenije, Mestni muzej Ljubljana ...

Kaj imajo skupnega vse te kulturne ustanove državnega pomena, ki se nahajajo v samem centru ali neprosredni bližini centra Ljubljane? Odgovor je preprost - prav vse so za obiskovalce odprte tudi ob nedeljah; in to do 18. ure.

»Center Rog je sodoben izdelovalniški prostor, namenjen vsem, ki radi ustvarjajo z rokami, ne glede na znanje in starost.  V Centru Rog je tudi devetnajst projektnih studiev in pet rezidenčnih stanovanj, poleg tega pa še enota Mestne knjižnice Ljubljana, knjižnica Rog, velika razstavno-prireditvena dvorana, kavarna, bistro in restavracija ter več trgovin z lokalnimi izdelki. Pred Centrom Rog je velik javni park, v udobno opremljenih drop-in kotičkih v vseh nadstropjih pa lahko kadarkoli počivaš, delaš ali se družiš,« lahko preberemo na uradni predstavitveni strani centra.

Nemalo kritik

Spomnimo: Mestna občina Ljubljana, še posebej pa župan Zoran Janković sta pred tedni, ko je mesto končno dočakalo odprtje modernega kukturnega centra, bila tarči neštetih kritik, češ da je s prenovo tovarne Rog namesto do zanimive oživitve kulturne scene in širitve dogajanja za širšo javnost prišlo do nekakšnega učinka gentrifikacije. 

Prostor je bil prej »okupiran« s strani svobodnih umetnikov, zdaj pa se pojavljajo namigovanja, da lahko do prostorov v novem Rogu pridejo zgolj še osebe v ožjem županovem krogu.

O razlogih za odločitev, da ostanejo vrata javne kulturne ustanove ob nedeljah zaprta, smo povprašali tudi odgovorne, o odgovoru pa bomo sproti obveščali.

Foto: zajem zaslona/Center-rog.si

Komentarji (2)

Roco (ni preverjeno)

Hough, posiljevalković je govoril, Hough.

Roco (ni preverjeno)

Ljudje višjega cenovnega razreda v nedeljo ne delajo...

Starejše novice