zalastritof
Pet, 2.9.2022 12:51
Avgusta so na ljubljanski mestni občini naznanili, da bodo zaradi divje vožnje nekaterih dostavljalcev vsi dobili identifikacijske številke. Danes popoldne se bodo kurirji dobili na nujnem sestanku.

V zadnjih tednih so se številni pritožili nad vožnjo dostavljalcev, ki večkrat ogrožajo mimoidoče. Zato so ti z današnjim dnem dobili identifikacijske številke.

Že februarja smo poročali, da se meščani pritožujejo, ker številni dostavljalci hrane z mopedi in kolesi vozijo po površinah, namenjenih pešcem.

Naročil je vse več, prav tako je z dostavljalci, ki pa včasih, ko hitijo, da bi čim hitreje dostavili čimveč naročil, pozabijo na cestno prometne predpise, nekateri pravila prekršijo celo do te mere, da z raznimi vozili, ki jih uporabljajo za dostavo hrane, divjajo po peš conah.

Ker so na Mestni občini Ljubljana na dnevni ravni dobivali tudi po deset pritožb čez vožnjo dostavljalcev, so v sredini avgusta naznanili, da so z Woltom in Glovom dosegli dogovor in da bodo vsi dostavljalci dobili identifikacijske številke. 

Ljubljanski župan Zoran Janković je takrat izpostavil: »Pogovori z Woltom in Glovom so bili dolgotrajni. To, kar je predlagano, je najmanj 'boleče'. Če je res samo peščica dostavljalcev, ki divjajo po ljubljanskem središču, bo to rešilo problem. Kajti imeti redarje, ki bi ulovili vse kršitelje, je nemogoče.«

So identifikacijske številke sporne?

V zadnjih dneh sta namreč tako Wolt in Glovo svoje kurirke in kurirje začela obveščati, da morajo nositi številčne oznake.

Sindikat Mladi plus je danes zjutraj napovedal novinarsko konferenco, na kateri predstavljajo položaj kurirk in kurirjev, zakaj je taka poteza Mestne občine Ljubljana, ki je to zahtevala, Wolta in Glova po njihovem mnenju nesprejemljiva in kaj bi bili primernejši ukrepi za zagotavljanje dostojnega dela ter hkrati varovanja cestno-predmetnih predpisov.

Njihova stališča je podprl Inštitut 8. marec.

Ob tem so na svoje Facebook profilu izpostavili:

»ZAČELO SE JE ŽIGOSANJE! Temu se moramo upreti! KURIRKE IN KURIRJI, ZDRUŽIMO SE!«

Napovedali so sestanek kurirjev, ki bo danes ob 18. uri v Miklošičevem parku v Ljubljani. 

Mesec: »Označevanje kurirjev je nedostojno«

Ministrstvo za delo podpira prizadevanja sindikata Mladi plus, da se v Ljubljani prepreči oštevilčevanje dostavljalcev hrane pri korporacijah Wolt in Glovo, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije dejal resorni minister Luka Mesec.

Na to temo bo še danes govoril z Jankovićem, ki je registracijo zahteval, pripravljen pa je tudi na izpodbijanje te ureditve.

Kot je v današnji izjavi za javnost v Ljubljani izpostavil Mesec, je označevanje kurirjev, ki se je na podlagi dogovora med Jankovićem ter predstavniki Wolta in Glova začelo v četrtek, nedostojno. Nova ureditev naj bi bila sicer sprejeta na podlagi številnih pritožb meščanov nad vožnjo dostavljalcev hrane.

Minister za delo se strinja z ugotovitvami sindikata Mladi plus, da se problematiko rešuje na napačnem koncu. Glede na to, da so kurirji plačani na dostavo, kar jih sili v hitro vožnjo, bi morale platforme spremeniti poslovni model, verjame po poročanju agencije.

Starejše novice