Vir: posnetek zaslona TV Miklavž
Ljubljanainfo
Pon, 24.10.2022 13:33
Jože Šömen, župnik iz Slivnice pri Mariboru, se je odzval na članek, objavljen na Ljubljanainfo 7. oktobra 2022 z naslovom »Hude obtožbe: Slovenski duhovnik naj bi v Afriki posilil 50 dečkov«.

Duhovnik Jože Šömen v zvezi s člankom z naslovom »Hude obtožbe: Slovenski duhovnik naj bi v Afriki posilil 50 dečkov«, objavljenem na spletni strani Ljubljanainfo 7. oktobra 2022, zahteva objavo spodnjega popravka:

»Na portalu Ljubljanainfo je bil dne 7. oktobra 2022 objavljen članek z naslovom »Hude obtožbe: Slovenski duhovnik naj bi v Afriki posilil 50 dečkov«, ki navaja moje ime in navaja spolno zlorabo mladostnikov, ki naj bi jo jaz zagrešil v času mojega delovanja v Demokratični republiki Kongo, na misijonu Mooto. 

Ta namigovanja, neresnice in netočnosti, na katere odgovarjam v svojem zahtevku za popravek, so brez osnove in jih v celoti zanikam.

Da bi neki Engobo Mambe poučeval na naši šoli nimam v spominu. Izjava, ki bi jo naj podal Mpia Bobola, je povsem izmišljena, prav tako je neresnično, kar je navedeno, da je rekel Jean-Denis Bolili.

Številni ljudje vseh starosti so občasno prosili za kakšno pomoč, in sem jim v mejah zmožnosti ugodil, nikoli pa kot neko podkupovanje. Moje sodelovanje z ljudmi je bilo dobro in v vsakem kraju obširnega misijona smo skupaj z domačini skrbeli za tako versko in duhovno rast, postavili več bogoslužnih prostorov, nekaj zdravstvenih centrov in nekaj šol, tudi izkope vodnjakov.

Leta 2001 je bila v Kongu državljanska vojna. Vojaki različnih taborov so prihajali na misijon. Nekateri so prosili razne oblike pomoči, drugi so izsiljevali ali celo grozili. V takih razmerah več ni bilo mogoče delovati, zato sem se dogovoril s takratnim provincialom Misijonske družbe, da zapustim misijon in tako sem se vrnil domov.

V januarju 2021 me je nadškof poklical in rekel, da so prišle ene obtožbe glede mojega delovanja v Kongu. Nisem točno vedel, od kod in zakaj so prišle na škofijo. Škof me je zaslišal in zadevo poslal škofu v Mbandako, da zadevo razišče. 

Kako je potekal postopek, ne vem. Letos poleti mi je nadškof sporočil, da je z Dikasterija za nauk vere iz Vatikana prišlo sporočilo, da so rezultati preiskav nični

Rezultat je mariborska škofija tudi objavila na tej povezavi

Pričakujem, da se bo rezultat te preiskave spoštoval tudi v naši javnosti.« 

Starejše novice