Vir: posnetek zaslona TV Miklavž
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Pet, 7.10.2022 10:45
V Afriki postajajo vse bolj glasne obtožbe zoper slovenskega duhovnika, ki naj bi kot misijonar v Kongu več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. Kljub obtožbam duhovnik neovirano uraduje v eni od štajerskih župnij.

Francoski medij France24 je predstavil dogajanje v majhni vasici v Kongu, kjer naj bi slovenski duhovnik kot misijonar več let posiljeval in spolno zlorabljal otroke. Več domnevnih žrtev je spregovorilo za francosko televizijo in povedalo svoje izkušnje z uglednim duhovnikom.  

Povedali so, da jih je pred več kot 20 leti spolno nadlegoval slovenski duhovnik, ki so ga v Kongu poznali pod imenom Jose.

Gre za Jožeta Šömna, duhovnika v Slivnici pri Mariboru. Ta je med leti 1992 in 2001 opravljal delo misijonarja v Demokratični republiki Kongo, kjer naj bi posilil in spolno zlorabil najmanj 50 afriških mladostnikov.

Portala Svet24 in Necenzurirano poročata, da naj bi mariborska nadškofija skrito pred očmi javnosti v zadnjih letih obravnavala njegov primer. Nadškofija je zadevo predala policiji in tožilstvu, to pa je ovadbo zavrglo zaradi zastaranja.

Duhovnik tako še vedno uraduje in ima v svoji župniji še vedno stik z otroki. Hude obtožbe naj bi zanikal. 

Cerkev v Kongu (Vir: Posnetek zaslona France24)

Vsaj enajst moških še vedno 'išče pravico'

Za France24 je spregovoril Mpia Boboa, ki naj bi ga misijonar po večerni maši povabil k sebi domov in se pred njim samozadovoljeval. Takrat je bil Boboa star 14 let.

»Povabil me je k sebi, si pred mano slekel hlače, izvlekel svoje spolovilo ter se ga začel dotikati in masturbirati. Tik pred ejakulacijo mi je rekel, naj iztegnem svoji dlani,« je povedal. 

Jean-Denis Bolil je povedal, da je duhovnik fante podkupoval z denarjem in drugimi obljubami za molk o posilstvih in zlorabah, plačeval naj bi jim tudi izobraževanje v okoliških šolah.

Leta 2001 sta ga dva domačina prijavila lokalni policiji, a je duhovnik obtožbe zanikal. Tamkajšnja policija je ugotovila, da gre za utemeljene očitke, a duhovniku v Afriki nikoli niso sodili. Lokalna župnija je poskrbela, da se je duhovnik vrnil v Slovenijo.

Oče ene od žrtev je leta 2021 zahteval, da se primer znova odpre. Lokalne oblasti so izprašale domnevne žrtve in njihove sorodnike ter odločile, da je treba Šömna privesti nazaj in tudi njega zaslišati. 

Lani se je enajst domnevnih žrtev obrnilo na organizacijo Coping Internatonal, ki pomaga žrtvam spolnih zlorab. Ta je izjave žrtev predala Vatikanu, kjer pa so zaključili, da ni dovolj dokazov, ki bi dokazali krivdo slovenskega duhovnika. 

Žrtve so spregovorile za francosko televizijo, v ozadju je šola, ki jo je ustanovil Šömen (Vir: Posnetek zaslona France24).

Nadškofija duhovniku izrekla previdnostne ukrepe 

O obtožbah zoper slovenskega duhovnika sta že marca poročala portala Slovenske novice in Delo.

Nadškofija Maribor je takrat potrdila, da so duhovniku, obtoženemu storitve kaznivega dejanja spolne zlorabe mladoletnih oseb v času, ko je kot misijonar deloval v Kongu, takoj po prejemu prijave, izrekli 'previdnostne ukrepe'.

»Ni mu dovoljeno delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem ter reden stik s škofijskim ordinariatom in poročanje o svojem delu,« so pojasnili. 

V Nadškofiji Maribor pojasnjujejo, da so podali prijavo na policijo in tožilstvo, a so jo zavrgli zaradi zastaranja. Ob tem so »pisno zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek ter mu obljubila vso potrebno pomoč in sodelovanje.«

O zadevi so obvestili še Kongregacijo za nauk vere v Vatikanu in zapisali, da se zavzemajo za »ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice.« 

Novinarji Dela so se spomladi pogovarjali z duhovnikom Janezom Cerarjem, koordinatorjem zavoda Dovolj.je, ki je povedal, da meni, da so obtožbe verodostojne in da so se zlorabe resnično dogajale.

Jože Šömen je za Delo vse obtožbe zanikal in dejal, da gre za izmišljotine »nekega narkomana«. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice