Ljubljanainfo
Tor, 21.11.2023 20:00
Ognjemet ne bo le za ljubitelje. Upajo, da bodo tako zmanjšali število zasebnih ognjemetov.

Praznični december se v Ljubljani že tradicionalno začenja na petek pred prvim adventnim vikendom, letos je to 1. december, in sicer s prižigom luči, ki obenem naznanjajo tudi odprtje prazničnega sejma.

Sledil bo program brezplačnih prireditev na javnih površinah ter prireditev v različnih ljubljanskih institucijah. 

Srečanje različnih kultur

Luči bodo predvidoma prižgali v petek, ob 17.15. Javna razsvetljava se s tem izklopi, temu primerno pa se račun za elektriko ne bo povišal.

Naslov letošnje novoletne okrasitve, katere avtor je Urban Modic, je »Oni smo mi«. Z njo nas želi opomniti, da smo danes staroselci, že jutri morda begunci. Danes smo Zemljani, nekoč morda tudi Marsovci.

Osrednji element bo na Prešernovem trgu, in sicer leteči krožnik, ki ponazarja miroljubno in spoštljivo srečanje različnih kultur.

Sredstva za okrasitev – 220.000 evrov – so zagotovljena s koncesijsko pogodbo za javno gospodarsko službo za urejanje javne razsvetljave.

Pet prizorišč

Okrašenih bo deset smrek; osrednja bo stala na Prešernovem trgu. 

Gostinski ponudniki bodo uporabljali trajnostno oziroma biološko razgradljivo embalažo, v ponudbi pa bodo imeli vsaj eno jed iz nabora okusov Ljubljane. Letos bo praznična vasica na Novem trgu.

Silvestrovanje se bo odvijalo na petih prizoriščih. Med izvajalci so sicer Hamo & Tribute to Love, Big Foot Mama, Milica Todorović, Saša Matić, Flirt, Vlado Kreslin in Mali bogovi, Nina Badrić, Dražen Zečić, Šank Rock, Joker Out, Rok 'n' Band, Nika Zorjan, Viktorji.

1. januarja bo za zabavala ABBAMia. Za otroke bodo simbolično vstopili ob 17. uri na Kongresnem trgu.

V skrajni sili zvočni

Ko bo staro leto izzvenelo, bo mesto razsvetlil petminutni ognjemet z Grajskega griča. 

Njegovi izstrelki bodo iz razgradljivih materialov; kot je pojasnila Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana, upajo, da bodo na ta način zmanjšali število zasebnih ognjemetov. V primeru megle, oblačnosti ali vetra bo ognjemet zvočni.

Cena ognjemeta je 6500 evrov neto, je še povedala Stušek. Za sofinanciranje decembrskega programa je namenjenih 1500 evrov proračunskih sredstev; del stroškov pokrijejo donatorji, del pa se ga financira iz najemnin za sejemske hiške na prazničnem sejmu, tako da gredo te najemnine »nazaj v program«.

Od leta 2010 se je število nočitev v Ljubljani v decembru povečalo za 40 odstotkov. Beležijo tudi več nočitev domačih obiskovalcev, in sicer kar za 13 odstotkov; običajni odstotek je pet odstotkov. 

Starejše novice