Slika je simbolična
STA
Čet, 18.5.2023 12:00
Vabljeni v Mestno galerijo Ljubljana na fotografsko razstavo fotografinje in novinarke Mete Krese.

V Mestni galeriji Ljubljana bodo odprli pregledno razstavo fotografinje in novinarke Mete Krese z naslovom Ste prišli, da boste ostali?. Kot so zapisali v galeriji, bo to doslej najobsežnejša predstavitev fotografinje.

Pripovedi življenja migrantov

Na razstavi Meta Krese »umešča dokaj osebne fotografske pripovedi iz življenja migrantov. Od kod, kam, kdaj, kako, zakaj so le nekatera osnovna vprašanja, ki si jih zastavlja, ko se srečuje z ljudmi, ki so se preselili iz domačih krajev v drugo okolje«, so ob razstavi, katere kustos je Sarival Sosič, zapisali v Mestni galeriji Ljubljana.

Odgovori so največkrat dosegljivi in tudi jasni.

»Zatakne pa se pri oblikovanju nove identitete. Kaj se zgodi z njimi, ko izstopijo iz okolja, kjer so poznali trdne oblike povezanosti in potem ostanejo brez referenčnih okvirov in se preselijo v nek nov prostor.

Fotografija v svoji moči in energiji zapisa želi doseči, da si gledalci zastavijo podobno vprašanje,« so dodali.

Kot so pojasnili, fotografinjo zanimajo vsi ljudje različnih spolov, različnih starosti, različnih družbenih razredov, ki so se selili in se selijo po svetu, znotraj Evropske unije, Slovenije in še širše, tako danes ali včeraj.

To zahteva veliko druženja z ljudmi, o katerih nastajajo fotografske zgodbe, fotografska raziskovanja in analiziranje socialno - družbenih ter kulturnih okolij.

Najvidnejša slovenska ustvarjalka na področju fotografije

Meta Krese sodi med najvidnejše slovenske ustvarjalke na področju fotografije in je s svojim socialno kritičnim in družbeno aktivnim opusom ter tudi z obsežnim fotografskim opusom okrepila in ustvarjalno obogatila sodobno fotografsko ustvarjanje v Sloveniji pa tudi v tujini, so še zapisali v galeriji, kjer pripravljajo tudi pogovor o fotografijah ljudi, ki bo 23. maja.

Na njem bosta poleg Mete Krese sodelovala še Borut Krajnc in Nik Erik Neubauer, vodila pa ga bo Iza Pevec.

Meta Krese je s fotografijami opremila več knjig, bila je soavtorica monografij, nekaj knjig je tudi napisala.

Deset let je bila urednica revije Fotografija, predavala je fotografijo na Visoki šoli za storitve, na kateri je bila nekaj časa tudi predstojnica.

Večkrat nagrajena za svoje delo

Sodelovala je z več organizacijami in bila za svoje delo večkrat nagrajena.

Med drugim je prejela evropsko novinarsko nagrado Writing for CEE za leto 2011, leta 2006 je od Društva novinarjev Slovenije prejela nagrado za izstopajoče novinarske stvaritve.

Pulitzer Center on Crisis Reporting ji je podelil štipendijo za dva projekta: za Bombaž, zgodbo o tekstilni industriji ter zgodbo o vdovah iz Srebrenice. Dvakrat je bila v ožjem izboru za nagrado Lange-Taylor Prize, ki jo podeljuje ameriška Univerza Duke.

Razstavljala je na samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini.

Trenutno razstavlja še v Galeriji Alkatraz v AKC Metelkova s postavitvijo Čakamo zaman, na kateri je predstavljen njen večletni fotografski projekt, ki dokumentira zgodbe vdov iz Srebrenice.

Starejše novice