Vilharia. (Foto: Corwin)
Nika Vajnhandl
Sre, 16.2.2022 07:12
Mestna podoba Ljubljane se bo v prihodnjih nekaj letih z novimi in velikimi projekti spremenila.

Corwin, glavno nepremičninsko in gradbeno podjetje, ki stoji za gradnjo stanovanjske soseske Kvartet in nedavno predstavljenega projekta Vilharia, je skupaj z družbo Hartenberg iz Prage, ki se ukvarja z naložbami v srednji Evropi, investiral v dve veliki zemljišči na izjemnih lokacijah v središču Ljubljane. 

Skupno bo mestu na voljo več sto novih stanovanj ter novi trgovski in pisarniški prostori.

Oblikovanje podobe novega mestnega jedra Ljubljane

»Obe zemljišči imata potencial, da močno obogatita okolico in pomembno vplivata na oblikovanje podobe novega mestnega jedra Ljubljane. 

Zato bomo povabili nekaj arhitekturnih birojev iz celega sveta, ki izstopajo po nadarjenosti in inovativnosti, da nam pomagajo ustvariti trajnostna, sodobna in tehnološko napredna poslopja, vredna evropske prestolnice,« je pojasnil Róbert Mitterpach, finančni direktor in član upravnega odbora podjetja Corwin.

Projekt Linhartova z vizijo vodilnega urbanističnega biroja na svetu

Prvi projekt bo na Linhartovi ulici in bo obsegal preureditev območja 16.500 kvadratnih metrov ob razstavnem in kongresnem centru. 

Corwin je k sodelovanju pri pripravi glavnega projektnega načrta povabil enega od vodilnih urbanističnih in projektantskih birojev v svetu, Gehl Architects iz Københavna na Danskem.

Gehl Architects je podjetje, ki deluje v več kot 250 mestih po vsem svetu in ima v svojem portfelju impresivne projekte, kot sta preoblikovanje newyorškega trga Times Square v pešcem prijazno območje in prenova mesta Christchurch po uničujočem potresu leta 2011. 

Za stvaritev arhitekturne podobe so se pri Corwinu odločili za uveljavljen in priznan avstrijski projektantski biro AllesWirdGut. To podjetje s sedežem na Dunaju in v Münchnu se ponaša z uspešnimi in odmevnimi projekti po vsej Evropi.

Projekt Masarykova del obsežne prenove območja okrog glavne postaje

Drugo od dveh novo pridobljenih zemljišč je na Masarykovi ulici, v neposredni bližini glavne ljubljanske avtobusne in železniške postaje. 

Skupaj s Corwinovim projektom Vilharia, največjim zelenim pisarniškim kompleksom v državi, zajema projekt Masarykova znaten del obsežne prenove območja okrog glavne postaje, vključno z razširitvijo Masarykove ulice na štiri pasove.

Obstoječi prostorski načrt z dovoljenji za to zemljišče, kupljeno od Družbe za upravljanje terjatev bank, omogoča uporabo v stanovanjske in poslovne namene. 

Podrobnosti o projektu še niso znane, vendar naj bi se zgledovali po projektu Vilharia, ki ga je zasnovalo dansko arhitekturno podjetje Schmidt Hammer Lassen

Za projekt Masarykova pričakujejo, da bodo lahko povezali in združili prednosti lokalnih gradbenih strokovnjakov in vrhunskega arhitekturnega biroja v svetovnem merilu, so zapisali v sporočilu za javnost. 

Več sto novih stanovanj del sodobne in trajnostne Ljubljane 

Postopek pridobivanja dovoljenj je že v teku, zato je pričakovati, da se bo gradnja projektov Linhartova in Masarykova začela okoli leta 2024. 

Prvi projekt skupnega nepremičninskega razvoja je Vilharia. Gradnja vrhunskega pisarniškega kompleksa se bo predvidoma začela v zadnjem četrtletju leta 2022.

»S svojim strokovnim znanjem in mednarodno ekipo strokovnjakov želimo imeti ključno vlogo pri oblikovanju prihodnosti Ljubljane kot sodobnega, trajnostnega in privlačnega mesta,« še poudarja Mitterpach.

O podjetju Corwin 

Corwin je razvijalec trajnostne gradnje in urbanizma, organizacija z ekipo strokovnjakov, ki si prizadeva za pozitiven in odgovoren razvoj mest. 

Glavne značilnosti njihovih projektov so zelene strehe, sodobna arhitektura in uporaba inovativnih tehnologij. 

Skladno z vizijo trajnostne in zelene arhitekture izvajajo projekte, ki prispevajo k revitalizaciji zapostavljenih območij. 

Na slovenskem trgu delujejo od leta 2017. Corwinov pilotni projekt Kvartet je z 221 stanovanji ena največjih stanovanjskih sosesk v mestu. 

Pred kratkim so zagnali tudi svoj naslednji projekt v Ljubljani – veliki trajnostni poslovno-trgovski kompleks Vilharia.

Starejše novice