Ljubljanainfo
Čet, 16.12.2021 16:31
Društvo za zaščito živali Pomurja opozarja da živali v mrzlih zimskih dneh še posebej potrebujejo toplo zavetje. December je pogosto veseli, vse prevečkrat pa za živali zelo žalosten.

V mrzlih zimskih dneh je potrebno poskrbeti, da imajo živali toplo zavetje in da se dobro počutijo, ko jih v prazničnem obdobju pogosto strašijo poki petard in druge pirotehnike.

»Živali ne vedo, da to pokanje pomeni praznovanje ljudi, ne vedo, da bo minilo in kaj se dogaja. Vsak pok jim predstavlja grožnjo, strah in trpljenje,« pravijo. 

Živali, kljub temu, da so pokrite z dlako ali perjem, pri nizkih temperaturah zebe. Izpostavljenost mrazu občutijo kot bolečino in lahko resno škoduje njihovemu zdravju.

»Zato poskrbimo za primerno bivališče,« opozarja društvo.

Kako poskrbeti za pse in mačke?

Najlepše je, če so lahko z nami, na toplem. Če to res ni možno pa poskrbimo, da kljub temu zimo preživijo brez bolečin in jim zagotovimo zadovoljene osnovne življenjske potrebe. 

  • Lesena uta, hiška, ki je dobro izolirana ter napolnjena s slamo. Deke niso tako primerne, saj postanejo vlažne in povzročajo nasproten učinek - hladijo. Hiša mora biti dvignjena od tal in dvoprekatna (zavetje, da ni direktnega vhoda mraza). 
  • Ob hudem mrazu jim ponudimo hodnik, garažo, prostor s primerno temperaturo.
  • Vedno mora biti na razpolago sveža tekoča voda (menjamo večkrat na dan), hranimo jih pa predvsem z kakovostnimi briketi, ki ne zamrznejo.
  • Pomembno je, da dobijo dovolj gibanja. V primeru soljenja cest, psu po sprehodu umijemo in obrišemo tačke, da ne nastanejo rane.
     

Tako lahko pomagate ptičem

Pozimi ptiči težko najdejo hrano, zato jim nastavimo semena in pomagamo preživeti zimo.

Ideja: semena vsipajte v modelčke za piškote, prelijte z želatino (agar-agar), s palčko naredite luknjico za vrvico. Ko se strdi obesite na drevo (pazite na prisotnost in pozornost mačk).

Živali niso darilo

Pogosto si ljudje podarjajo živali za darilo.

»To je neodgovorno in tudi kaznivo. Kaj se pogosto zgodi s temi živalmi? Ljudje se jih naveličajo ali niso zmožni primerno poskrbeti za njih, zato pogosto nesrečno životarijo v slabih razmerah, pozabljene in osamljene ter povzročajo slabo voljo skrbnikom,« opozarja društvo.

Če želite resnično pomagati živalim, se o tem doma temeljito pogovorite ter posvojite takšno, ki nujno potrebuje nov dom – v zavetiščih in pri društvih jih še veliko čaka na svojo srečo.

Starejše novice