Ljubljanainfo
Tor, 6.12.2022 12:58
Z Mestne občine Ljubljana so sporočili, da se bo mogoče na termin za izdajo dovolilnic po novem naročiti prek spleta, ravno tako bodo dovolilnice odslej izdajali ob sobotah.

Mestna občina Ljubljana je danes v prostorih javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice začela izdajati parkirne dovolilnice za stanovalce za leto 2023.

Letos uvajajo nekatere spremembe, med katerimi posebej izpostavljajo naročanje oziroma izbiro termina prek spleta ter izdajanje dovolilnic ob sobotah.

Prehodno obdobje, v katerem bodo lahko prosilci dovolilnico pridobili osebno ob nenapovedanem obisku na sedežu avnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice, bo trajalo do 12. decembra 2022.

Od takrat dalje bodo imeli pri prevzemu parkirnih dovolilnic prednost naročeni, zato vsem upravičenim svetujejo, da se na obisk vnaprej naročijo, saj bodo tako prispevali k večji učinkovitosti storitve.

Kdo je upravičen do dovolilice?

Parkirna dovolilnica stanovalcem v Mestni občini Ljubljana omogoča časovno neomejeno parkiranje na javnih površinah, ki so za to določene, vendar pa ne zagotavlja prostega parkirnega mesta.

V CONI 1 so do dovolilnic za parkiranje upravičeni samo stanovalci s stalnim bivališčem za lastna vozila na območju cone, v CONAH 2 in 3 pa tudi stanovalci z začasnim prebivališčem za lastna vozila na območju omenjenih dveh con.

Kje in kako pridobiti dovolilnico?

Izdaja dovolilnic za leto 2023 bo torej potekala po nekoliko spremenjenem sistemu, in sicer z namenom povečanja dostopnosti, skrajšanja čakalne vrste ter zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, so povedali na mestni občini.
 
Dovolilnice bodo izdajali v pritličju avle na sedežu Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice na Kopitarjevi ulici 2 od 6. decembra 2022 do 28. februarja 2023 vsak delovnik med 9. in 17. uro.

V tem obdobju pa bodo kot novost uvedli izdajo dovolilnic tudi ob sobotah med 9. in 13. uro.

»Da lahko meščani, ko bodo šli na tržnico po solato, mimogrede uredijo še dovolilnico,« je to šaljivo komentiral ljubljanski župan Zoran Janković.

Zaradi enakomerne razporeditve izdaje dovolilnic skozi vse tri mesece (december, januar, februar) pa uvajajo tudi sistem spletne rezervacije termina za izdajo dovolilnic.

Uporabnik bo z registracijo na spletnem portalu https://narocanje.lpt.si videl razpoložljive termine in si rezerviral svoj termin. Po izboru termina bo na SMS sporočilo in elektronski naslov dobil potrditev rezervacije, en dan pred rezerviranim terminom pa v obliki SMS še opomnik za rezerviran termin.

Pri določitvi termina bo izbiral med možnostmi »obnovitev dovolilnice« ali »novo pridobivanje dovolilnice«. Glede na izbrano storitev bo prilagojen čas za obravnavo stranke.
 
Spletna rezervacija termina bo omogočena za delovne dni, torej od ponedeljka do petka, sobote pa bodo namenjene izdaji dovolilnice brez predhodne spletne rezervacije termina.

Kakšne so cene dovolilnic?

CONA 1: dovolilnica 100 evrov + 4,50 evra za plačilo upravne takse (pridobiti je možno le eno dovolilnico na stanovanje)
CONA 2: prva dovolilnica 100 evrov, druga dovolilnica 200 evrov + 4,50 evra za plačilo upravne takse
CONA 3: prva dovolilnica 60 evrov, druga dovolilnica 120 evrov, tretja dovolilnica 180 evrov + 4,50 evra za plačilo upravne takse

Stanovalci morajo imeti za izdajo dovolilnice s seboj veljavno prometno dovoljenje, osebni dokument, številko stanovanjske enote, dodeljeno s strani Geodetske uprave Republike Slovenije in svojo davčno številko.

Plačilo je možno izključno s plačilnimi karticami.

Starejše novice