Foto: Bobo
Pia Seidl
Pon, 14.3.2022 07:00
Ljubljanska tržnica, v duhu bližajoče se pomladi, ponuja veliko tipičnih spomladanskih cvetlic in okrasnih rastlin. Ste že kupili svojo?

Marec, v katerem praznujemo dan žena in materinski dan, je odličen mesec za nabavo cvetlic in drugih okrasnih rastlin.

Tudi na ljubljanski tržnici so vrtnarije in cvetličarne postavile svoje stojnice, na katerih lahko najdete veliko tipičnih spomladanskih cvetlic.

Spomladanske cvetlice že na ljubljanski tržnici

Svoje mnenje o prodaji in ponudbi spomladanskih cvetlic, nam je za Ljubljanainfo zaupala prodajalka iz vrtnarije Kocjančič, ki s prodajo na tržnici pomaga sinu že več kot deset let. 

»S ponudbo cvetlic na tržnici smo začeli tik pred 8. marcem. Začnemo s prodajo vrtnih primul, s spomladanskimi in balkonskimi rožami, nadaljujemo s trajnicami in novembra zaključimo z lončnimi krizantemami,« je povedala za Ljubljanainfo.

Dan žena ni več takšen kot smo ga bili vajeni

V marcu sta dva praznika, ki sta namenjena ženskam in takrat običajno pomembnim ženskam v našem življenju podarimo cvetlico.

Čeprav je dan žena že mimo, se približuje še materinski dan, ki ga obeležujemo 25. marca.

Za praznike bi predvidevali, da imajo cvetličarne in vrtnarije več dela, pa je to res v trenutnih, negotovih časih?

Iz prve roke smo izvedeli, kako trenutni dogodki po svetu, vplivajo na manjše obrti, v tem primeru vrtnarije in cvetličarne.

»Da, naj bi bila večja gneča, vendar je letos vse drugače, tako kot povsod drugod. Dan žena ni več takšen, kot smo ga bili vajeni. Včasih smo na tržnici delale štiri, saj je v vrsti za nakup cvetlic stalo po deset ali 12 ljudi skupaj,« je iskreno dodala prodajalka.

Čudno vzdušje na tržnici

Prodajalka je zaskrbljena nad trenutnimi razmerami in se sprašuje, zakaj ni na tržnici več ljudi.

»Danes je prazno, tudi vojna nič ne pripomore k boljšim razmeram. Tisti četrtek, ko so napovedali vojno stanje, je bilo zares čudno vzdušje.

Strah me je, kako bo s prodajo v prihodnjih mesecih, saj skoraj v celoti vse cvetlice vzgajamo sami. Te so prav tako živa bitja, ki jih moraš zalivati, tako kot žival na kmetiji. Kam naj jih damo, če jih ne prodamo,« je povedala.

Prodajalka nam, kljub dvomih o prihodnosti, z nasmehom pove, da rada pomaga sinu na tržnici, ker je delo živahno in razgibano.

Veliko je potrebno govoriti, ampak to ji ne predstavlja težave, saj z veseljem poklepeta s strankami.

Velika izbira cvetlic na Dolničarjevi ulici

Tako individualne cvetlice kot tudi šopke rož, pa lahko najdete na stojnicah v Dolničarjevi ulici, kjer med drugimi prodajalci, cvetličarka Marina cvetlice prodaja že 40 let. Samo sebe v šali poimenuje kraljica rož.

Kljub trenutnemu nemiru, ki vlada po svetu, si lahko dneve popestrite z odhodom na ljubljansko tržnico, kjer lahko sebi, bližnjemu ali boljši polovici polepšate dan s kakšno cvetlico, šopkom ali lončnico. 

Starejše novice