Foto: Branka Keser
Pia Seidl
Pet, 11.3.2022 20:00
Na predvečer svetega Gregorja so otroci s starši lahko v pozdrav spomladi po reki Gradaščici spustili Gregorčke, ki so jih ustvarili sami iz biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov.

Z brezplačno prireditvijo Gregorčki se v Trnovem spominjajo starega ljudskega običaja, ko so se obrtniki s spuščanjem lesenih cokel z gorečimi svečkami po potokih simbolično poslovili od zime in se veselili, da s prihodom pomladi pri delu ne bodo več potrebovali luči.

Spust Gregorčkov po Gradaščici

Po starem julijanskem koledarju se pomlad prične 12. marca, na dan svetega Gregorja, zato so na današnji predvečer svetega Gregorja, 11. marca, med 17. in 20. uro, otroci s starši na Eipprovi ulici v Trnovem po Gradaščici spuščali različno oblikovane ladjice s svečkami, poimenovane barčice svetega Gregorja ali Gregorčki.

Oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra

Namen prireditve je med drugim tudi oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra, saj je prizorišče dogodka del arhitekturne zapuščine Jožeta Plečnika, čigar 150. obletnico rojstva obeležujemo prav letos.

Vsako leto na prireditvi več kot 2000 otrok in staršev

Danes Gregorjevo, med drugim dan zaljubljencev, otrokom prinaša prikaz etnografskih značilnosti bogati kulturno in turistično ponudbo Ljubljane.

Prireditev, ki jo organizira Zavod za oživljanje kulturne podobe starega mestnega jedra ob podpori Turizma Ljubljana, vsako leto privabi več kot 2000 otrok in staršev.

Gregorčki iz biološko razgradljivih materialov

Pozornost na prireditvi namenjajo razvoju kreativnosti otrok in varovanju okolja. S tem namenom Gregorčke izdelujejo iz biološko razgradljivih in ekoloških odpadnih materialov, zato je organizator pristopil k organizaciji likovnih delavnic, na katerih muzejski kustosi, pedagogi likovnega in tehničnega pouka, vzgojitelji v vrtcih in študenti umetnosti izobražujejo otroke ter pomagajo pri izdelavi ladjic. 

Po prireditvi organizator plavajoče ladjice pred izlivom Gradaščice v Ljubljanico tudi polovi in jih odloži v za to namenjene zabojnike.

Delavnice potekajo po številnih šolah in vrtcih, v Etnografskem muzeju in v Botaničnem vrtu v Ljubljani.

Starejše novice