Slika je simbolična (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Čet, 21.9.2023 11:39
Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije pozivata k podaljšanju veljavnosti medkrajevne subvencionirane dijaške vozovnice za dijake zaključnih letnikov do 30. septembra.

Dijaška organizacija Slovenije in Študentska organizacija Slovenije sta Vladi Republike Slovenije in pristojnemu ministrstvu za infrastrukturo poslali odprto pismo s pozivom k podaljšanju veljavnosti subvencionirane mesečne vozovnice za dijake zaključnih letnikov tudi za mesec september.

V odprtem pismu se obračajo na Vlado Republike Slovenije in ministrstvo za infrastrukturo s pozivom.

»Želimo izraziti zaskrbljenost glede trenutnega stanja in predlagati spremembo, ki bi precej zmanjšala finančno breme dijakov ter jim omogočila enakopravno koriščenje subvencije do 30. septembra, kot velja njihov status dijaka,« so zapisali. 

Izpostavili so, da se dijaki, ki prehajajo iz dijaškega na študentski status na njih obračajo zaradi pomanjkljivosti v sistemu subvencioniranih dijaških vozovnic, saj kljub temu, da jim status dijaka velja vse do konca septembra, trenutni sistem ne omogoča uporabe subvencioniranih vozovnic za medkrajevni potniški promet v tem mesecu, kar pa pomeni,da so dijaki v septembru prisiljeni plačati polni znesek vozovnice, kar znaša 70 evrov, namesto običajnih 35 evrov, kar velja za preostali del šolskega oziroma študijskega leta.

Poudarjajo, da v končni točki to zmanjšuje dostopnost do izobraževanja

»To nepošteno breme vpliva na dijake in njihove družine ter v končni fazi tudi zmanjšuje dostopnost do izobraževanja,« so zapisali.  
 
Pozivajo, da se preučijo možnosti in izvedljivost podaljšanja upravičenosti do subvencionirane mesečne vozovnice za dijake zaključnih letnikov vse do 30. septembra.

»S tem bi zagotovili, da dijaki tudi v mesecu septembru koristijo subvencijo, ki bi jim pripadala zaradi nadaljevanja šolanja in tako zmanjšali finančne obremenitve, s katerimi se soočajo v tem ključnem obdobju, ki bi moralo biti čim bolj brezskrbno,« še izpostavljajo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice