Vir: MOL
Ljubljanainfo
Pon, 26.2.2024 14:00
Spremembe se nanašajo na prevzem gradbenih odpadkov.

S 1. marcem bodo v Voka Snaga gradbene odpadke sprejemali drugače. Te bodo za prebivalce Ljubljane in primestnih občin, kjer Voka Snaga skrbi za odvoz odpadkov, še naprej sprejemali brez plačila ob količinski omejitvi, a bo odslej pomembno tudi, s katerim vozilom jih bodo pripeljali.

Spremembe bodo vplivale predvsem na samostojne podjetnike in pravne osebe, za katere prevzem v zbirnih centrih ni predviden, a so možnost brezplačne oddaje vseeno koristili.

»Vse ukrepe izvajamo z namenom dviga kakovosti bivanja za vse prebivalke in prebivalce prestolnice z okolico,« so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Namenjeni so odpadkom iz gospodinjstev

V zbirnih centrih Voka Snage sprejemajo komunalne odpadke, ki ne sodijo v zabojnike, na ekološke otoke ali v podzemne zbiralnice v sklopu rednega odvoza odpadkov.

»Skladno s predpisi, ki urejajo gospodarsko javno službo, pa v nekaterih zbirnih centrih prevzemamo tudi določene nekomunalne odpadke (gradbene odpadke, avtomobilske gume in akumulatorje). Za oddajo odpadkov v zbirnih centrih našim uporabnikom ni potrebno plačati, za določene vrste odpadkov pa pri tem veljajo količinske omejitve. 

Zbirni centri so namenjeni odpadkom iz gospodinjstev, tam ne sprejemamo odpadkov, ki nastajajo v gospodarskih dejavnostih (proizvodnja, obrt, kmetijstvo).«

V Zbirnem centru Barje so doslej sprejemali vse, ki so pripeljali gradbene odpadke, ne glede na vrsto vozila in količino.

»Od 1. marca 2024 dalje pa bomo brez tehtanja in plačila sprejeli le tiste uporabnike, ki bodo mešane gradbene odpadke (beton, opeka, ploščice, keramika) brez nečistoč pripeljali z osebnim vozilom ali z enoosno prikolico. Ostale uporabnike oziroma vozila z gradbenimi odpadki (dvoosne prikolice, kombije, tovorna vozila …) bomo preusmerili na tehtnico in prevzem odpadkov zaračunali. 

Za oddajo gradbenih odpadkov, ki vsebujejo azbest, ostajajo enaka navodila kot doslej (brez plačila jih bomo sprejeli na evro paleti višine 0,5 metra, oviti s folijo, skladno z varnostnimi predpisi, večje količine pa bomo stehtali in zaračunali po veljavnem ceniku). Dodatne ukrepe na tem področju bomo pripravljali postopoma in sistem v prihodnje nadgradili še z identifikacijo uporabnikov prek mesečnih položnic.«

Spodnje cene začnejo veljati s 1. marcem.

Preberite še

Starejše novice