Slika je simbolična (foto: Bobo).
STA
Čet, 13.7.2023 12:32
Pričela se je prenova železniške postaje Laze pri Dolskem. Kdaj bo projekt zaključen?

Prenova železniške postaje Laze pri Dolskem na odseku Ljubljana - Litija je v polnem teku.

Nov peron, podhod in tirna infrastruktura

Med drugim bodo postavili nov peron, zgradili podhod ter uredili tirno infrastrukturo. Zaključek več kot pet milijonov evrov vrednih del je predviden do konca leta.

Izvajalec gradbenih del je bil uveden v delo v februarju, dela na terenu pa so se začela v juniju, so danes sporočili iz Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo.

Uredili so gradbišče, prestavili in zaščitili signalnovarnostne in telekomunikacijske vode ter vgradili tirni provizorij na tiru številka dva.

Prav tako se je začelo z varovanjem gradbene jame za potrebe gradnje novega podhoda z dvigali, ki bo po izgradnji omogočal potnikom varnejši in lažji dostop na peronsko infrastrukturo.

Urejeno parkirišče z dostopnimi potmi in nova kolesarnica

Prenova železniške postaje Laze bo zajemala tudi ureditev tirne infrastrukture ter ureditev signalnovarnostnih in telekomunikacijskih naprav ter vozne mreže.

V sklopu projekta bosta urejeno parkirišče z dostopnimi potmi ter postavljena nova kolesarnica.

Zaključek vseh del je predviden do konca leta 2023.

Pogodbena vrednost projekta znaša 5,36 milijona evrov, za kar so zagotovljena evropska sredstva iz instrumenta za povezovanje Evrope v višini 2,32 milijona evrov.

Ureditev železniške postaje Laze sodi v okvir projekta uvedbe daljinskega vodenja prometa na progi Zidani Most-Šentilj-državna meja.

Doslej so že nadgradili železniško postajališče Štore, projekt pa zajema še gradnjo izvennivojskih dostopov na perone postaj Kresnice, Litija, Zagorje, Trbovlje, Hrastnik, Šentjur, Ponikva in Rače ter rekonstrukcijo tamkajšnjih tirov.

Starejše novice