Foto: Bobo
Ustvarjeno dne
Sob, 16.4.2022 08:00
Kaj so za Ljubljanainfo izpostavili organizatorji 70. Festivala Ljubljana, ki bo bo potekal med 21. junijem in 8. septembrom?

Program 70. poletnega festivala bo mednarodnih razsežnosti, z odmevnimi izvajalci. Zvrstilo se bo okoli 90 dogodkov, pestro pa bo tudi pred uradnim pričetkom 21. junija.

»Veseli nas, da so se sprostile omejitve za preprečevanje širjenja korona virusa in da bodo koncertna prizorišča spet polna; gre za nekakšen preporod festivalov po dveh letih pandemije – ne samo tistih, ki nam je uspelo delovati tudi zadnji dve leti, pač pa tudi tistih, ki zaradi različnih razlogov niso zmogli preživeti,« so za Ljubljanainfo povedali organizatorji festivala.

Slavijo več jubilejev

Po letu 2016, ko je aprilski sneg uničil streho v Poletnem gledališču Križank, so dobili novo streho, zato bo v letu, ki ga ob enem zaznamuje tudi 150. obletnica rojstva arhitekta Jožeta Plečnika, osrednje prizorišče prireditev ponovno Poletno gledališče v Križankah.

Del Evropskega združenja festivalov

Leto 2022 je jubilejno tudi za  mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, saj bo jeseni na sporedu že 30. izvedba, 70 let pa mineva tudi od ustanovitve Evropskega združenja festivalov, katerega član je Festival Ljubljana že od leta 1977.

Novi obrazi na odrih 

Na 70. Ljubljana Festivalu bodo prvič gostili pianista Lang Langa, West-Eastern Divan Orchestra, Star Entertainment produkcijo s filmsko glasbo Gospodarja prstanov, Hobita in Harryja Potterja in še mnogo več glasbenikov.

Premierne predstave

Konec maja se obeta premiera predstave Livije Pandur, Penelopiada in konec avgusta premieri muzikala Povodni mož ter filma Gajin svet 2.

Česa vse se lahko veselimo?

Kot smo že poročali, bomo na festivalu bili priča baletnim in opernim predstavam, muzikalom, komornim in simfoničnim koncertom, na sporedu bodo tudi mojstrski tečaji Festivala Ljubljana, Mednarodna likovna kolonija, otroške in mladinske delavnice, Ljubljana Festival na Ljubljanici, številni dogodki pred uradnim začetkom festivala in še mnogo več.

Otvoritveni dogodek 70. Ljubljana Festivala bo tradicionalna Poletna noč, muzikal West Side Story (Zgodba z zahodne strani), Béjart Ballet, Faustovo pogubljenje pod taktirko Charlesa Dutoita, Edward Clug in drugi.

Starejše novice