Foto: Bobo
Profile picture for user Patricija Fašalek P. F.
Ustvarjeno dne
Pon, 30.5.2022 15:43
Konec tega tedna, 3. junija, se začenja Festival Parada ponosa 2022, dogodek pa bo prežet z upanjem, da se bo z novo vlado situacija LGBTIQ+ oseb spremenila na bolje.

Tako kot vsako leto doslej je tudi letos festival Parada ponosa politično osredotočen na aktualno dogajanje, in sicer tokrat na pred kratkim zaključen vrhunec sprememb v naši politični sferi.

»Vsebina sporočila ni nekaj novega. Namreč že v našem političnem sporočilu leta 2020 smo v društvu Parada ponosa skupaj z večino ostalih LGBTIQ+ organizacij v Sloveniji naredili en presek, ko smo zapisali vsa večja področja družbenega, političnega in pravnega življenja v Sloveniji, kjer status, pravne pravice ter druge oblike pravic in enakopravnosti za LGBTIQ+ osebe še niso urejene,« je na današnji tiskovni konferenci povedala predsednica društva Parada ponosa, Simona Muršec

Letošnje prizadevanje se osredotoča na poskus koraka naprej pri uresničevanju naštetih pravic. S spremembo vlade upajo, da se bo začela spreminjati tudi družbena klima, ki bo LGBTIQ+ osebam bolj naklonjena. Zadnji dve leti je bilo društvo Parada ponosa zelo politično angažirano:

»Bile smo aktivne članice iniciative Glas ljudstva, udeleževale smo se vse od petkovih protestov do drugih različnih akcij, kjer smo poskušale skupaj s partnerji, drugimi organizacijami in širšo civilno družbo delati za to, da bi na volitvah dosegli spremembo. Z veseljem ugotavljamo, da se je ta politična sprememba zdaj zgodila.«

foto: bobo / Simona Muršec

»Živeli smo v še bolj sovražnem okolju«

V sklopu tega angažmaja so oblikovale iniciativo po imenu Mavrični glas, kjer so poskušale intenzivno informirati volivke in volivce, kako se različne stranke sploh opredeljujejo do tematik in problemov, ki so za LGBTIQ+ skupnost pomembne. 

»Zadnji dve leti sta bili izrazito težki, turobni, specifično stresni za vse, ki živimo na margini ali izhajamo iz nekih manjšinskih kontekstov.

Živeli smo v še bolj sovražnem okolju kot pred tem, ker sta zadnji dve leti zaradi vladajoče oblasti dajali prostor vsem tistim, ki so postali na spletu in tudi na ulici precej pogumni ter so zelo močno nasprotovali temu, da bi LGBTIQ+ osebe lahko v tej državi sploh dihale, obstajale, hodile po cesti, kaj šele bile v šolah ali javnem prostoru,« je stanje opisala Muršec.

Ta klima se sedaj ni čez noč spremenila, se pa je spremenila oblast, zaradi katere upajo, da se bo retorika nove politične garniture spremenila ter uvedla omejitve vsem tistim, ki so si nad skupnostmi, kot so LGBTIQ+ osebe, dovolili izvajati nasilje: »Ker na koncu vedno, ko pride do kriznih situacij, postanemo grešni kozli. Vedno potem postane naša skupnost ena tistih, na podlagi katerih se nabirajo politične točke.«

Njihovo delo se ponovno šele začenja

Simona Muršec je povedala tudi, da so živele v velikem strahu, kaj bi se zgodilo, če se te volitve ne bi obrnile tako, kot so se:

»Ampak zdaj se v bistvu naše delo ponovno šele začenja. Zdaj šele upamo na to, da se bodo vzpostavile neke bolj normalne okoliščine, normalni pogoji dela. Upamo, da bomo z novo politično garniture dobile sogovornike in sogovornice, ki nas bodo sprejele v svojih kabinetih, ki bodo poslušale Glas ljudstva, ki bodo dejansko to, kar so v predvolilnih obljubah izrazile, zdaj pripravljene udejanjiti skozi politiko, zakonodajne predloge in sodelovanje s civilno družbo, katere pomemben del smo tudi me, tako organizacija kot širša naša skupnost.«

Njihovo letošnje politično sporočilo je poziv vsem odločevalkam in odločevalcem, predvsem pa novemu premierju: »Zdaj smo pa res vsi skupaj tukaj, kjer smo zadnje mesece zelo intenzivno govorili, da želimo biti, ker bomo to državo in našo politiko in našo skupnost spremenili na boljše. Dajmo se sedaj lotiti dela. Mi smo tukaj in mi vemo, kaj rabimo.

Uradna otvoritev Festivala Parada ponosa 2022 bo 3. junija s skupnostnim dogodkom Sqvot dnevna pred Monoklom, ki mu bo sledil otvoritveni večer z zabavo na Metelkovi. Teden bo sestavljen iz različnih delavnic, laboratorijev, razstav, pogovorov, posvetov, okroglih miz in koncertov, dokler ne dočakamo zaključka festivala 11. junija, ki bo dopoldne odprl Paradno mesto, popoldan pa znano Parado ponosa.

Starejše novice