Slika je simbolična.
Ljubljanainfo
Pet, 16.6.2023 16:05
V prihodnjem tednu se začenja poletje, ne samo koledarsko ampak tudi s pravimi vročinskimi valovi. Meteorologi napovedali, da se bodo temperature povzpele vse do 34 stopinj.

Bo v naslednjih dneh spet prevladalo močno deževje in možnost neviht ali se z začetkom koledarskega poletja vendarle začenjajo vročinski valovi? Preverili smo, kaj napovedujejo meteorologi.

Prihodnji dnevi bodo povečini sončni, ponekod možnost ploh in neviht

»Danes bo povečini sončno, popoldne in zvečer bo sončno, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 stopinj Celzija,« se glasi današnja vremenska napoved Agencije Republike Slovenije za okolje.

Podobno vreme se obeta tudi za konec tedna, temperature se bodo povzpele nekje do 28 stopinj.

»Jutri bo precej jasno, popoldne bodo v notranjosti Slovenije še nastale posamezne plohe ali nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od sedem do 12, ob morju okoli 15, najvišje dnevne pa od 23 do 28 stopinj Celzija.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in postopno bolj vroče. Zapihal bo jugozahodni veter,« so še zapisali pri agenciji za okolje.

Uraden začetek poletja bo prinesel vročino

S prihodnjim tednom, ko se v sredo 21. junija tudi koledarsko začne poletje pa se nam, kot napovedujejo meteorologi, obeta začetek vročinskih valov, temperature bodo poskočile vse do 34 stopinj.

»Po daljšem obdobju zmerno toplega vremena bo v prihodnjem tednu prvič letos pritisnila vročina. Občutno toplejši zrak se bo k nam iznad severne Afrike in Sredozemlja začel širiti že v nedeljo, ko bodo temperature ponekod že lahko dosegle 30 stopinj, v prihodnjem tednu pa bodo to mejo tudi presegle.

Predvidoma bosta najbolj vroča dneva sreda in četrtek, ko lahko po trenutnih izračunih v večjem delu Slovenije pričakujemo od 31 do 34 stopinj Celzija,« so napovedali meteorologi na portalu Meteoinfo Slovenija.

Najbolj vroče bo v teh krajih

Glede na modelsko napoved za naslednjih deset dni, ki so jo pripravili pri Agenciji za okolje Republike Slovenije, bo najbolj vroče v jugozahodni, jugovzhodni ter osrednji Sloveniji, kjer bodo temperature več dni zaporedoma vztrajale pri 32 stopinj. 

Nekoliko manj vroče pa bo v severozahodni Sloveniji, kjer se bodo temperature gibale od 23 do 28 stopinj.

Kakšna je možnost neviht?

Vročinski valovi bodo sicer tudi tokrat s seboj prinesli nekaj neviht, predvsem ob koncu naslednjega tedna. 

Kot poudarjajo meteorologi, pa prognoza neviht za zdaj ni prehuda, a se napovedi še lahko spremenijo.

»Nevihte bodo od nedelje do torka tudi nad hribi nekoliko manj verjetne, nato pa se bo možnost zanje postopno spet povečala. Več neviht je pričakovati ob hladni fronti, ki se nakazuje za prihodnji petek. Ker pa je do takrat še dober teden, se lahko ta napoved tudi še spremeni,« so še napovedali pri Meteoinfo Slovenija.

Starejše novice