Foto: Bobo
Pia Seidl
Čet, 1.6.2023 16:00
Meščan je opozoril, da ob reki Savi starejši ljudje brez oblačil uživajo in pečejo na žaru. Zahteva ukrepanje in razlago.

Meščan na Pobudah meščanov sprašuje, ali je nudizem na nabrežjih rek Save in Ljubljanice dovoljen. Opiše okoliščine, kjer je ob reki Savi videl od osem do deset starejših ljudi, kako so goli pekli na žaru ob veliki mizi s stoli z baldahinom.

Omenil je še svojega triletnega sina, ki je ta prizor videl. Sprašuje, kako lahko v tem primeru ukrepa Mestna občina Ljubljana.

Nudistična združba ob reki Savi

»Ali je dovoljen nudizem na nabrežjih rek Save in Ljubljanice? Če ni, kako Mestna občina Ljubljana lahko ukrepa na primer v primeru nudistične združbe ob Savi?

Namreč od osem do deset starejših ljudi si je postavilo veliko mizo s stoli, baldahinom, pripomočki za roštilj in veselo postopalo naokoli brez koščka obleke na sebi.

Nič kaj lep prizor za mojega triletnega sinčka, ki mu ni bilo jasno, kaj delajo tukaj nagi ljudje, če vsi ostali imamo kopalke.«

Kaj odgovarjajo z občine?

Odgovarjajo, da skladno s 3. odstavkom 7. člena zakona o varstvu javnega reda in miru na javnem kraju ni dovoljeno razkazovati spolnih organov. V tovrstnih primerih svetujejo, naj pokličejo pristojne, ki bodo situacijo rešili s kaznijo.

Namreč, kdor na javnem kraju spolno občuje, razkazuje spolne organe ali na vsiljiv način ponuja spolne usluge in s tem koga moti, povzroči vznemirjenje ali zgražanje ljudi, se kaznuje z denarno globo.

»Z navedenega razloga je torej 'nudizem' na javnih krajih razen, kjer je to izrecno dovoljeno, prepovedan.

Svetujemo vam, da v bodoče opažene kršitve sporočite dežurnemu redarju v center za operativno komunikacijo mestnega redarstva na telefonsko številko 01 306 16 20 izven delovnega časa oziroma zasedenosti patrulje mestnega redarstva pa policiji na interventno številko 113.

Na kraj bo poslana patrulja, katera bo izvedla ustrezne ukrepe.«

Starejše novice