Župan Zoran Janković na obisku v vrtcu Galjevica, za njim je ravnateljica vrtca Barbara Novinec (foto: Bobo).
Ljubljanainfo
Pon, 24.6.2024 16:00
Ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec odgovarja na očitke v dolgem pismu in poudarja, da zoper njo ali vrtec ne tečejo nobeni postopki.

Kot smo poročali prejšnji teden, je Komisija za preprečevanje korupcije  policiji in računskemu sodišču odstopila več zadev glede domnevno spornih praks in potencialno kaznivih praks pri poslovanju ljubljanskih vrtcev

Komisija za preprečevanje korupcije je v svojem majskem poročilu še posebej izpostavil ravnateljico vrtca Galjevica

Omenjene očitke je sicer že obravnaval svet vrtca Galjevica in sprejel sklep, da niso zaznali nepravilnosti.

Ob veliki medijski pozornosti se je odzvala ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec

Njena izjava je dolga, na začetku pa omeni, da smo »zdaj priča javnim poskusom osebne diskreditacije, saj predhodne anonimke niso dosegle načrtovanega učinka«.

Prenovljen vrtec Galjevica (foto: MOL).

Poudarja, da »imenovanje direktorja centra oziroma v. d. je v pristojnosti župana in ni moja odločitev. Sama v največji možni meri delujem za uspešno delovanje vzgojno-izobraževalne ustanove Vrtca Galjevica, ki jo uspešno vodim tretji mandat. 

Dosledno delujem v skladu z veljavno zakonodajo, čemur bom sledila tudi v prihodnje.« 

Poudarja, da  zoper njo ali vrtec, ki ga vodi, ne tečejo nobeni postopki.

Pri tem je še poudarila, da zavrača »javne očitke in diskreditacije«, ki jih označuje kot neosnovane in zlonamerne. 

Kot pojasnjuje, je Komisija za preprečevanje korupcije začel preiskavo zaradi dveh anonimnih prijav. V izjavi pa je podala še obširno pojasnilo, ki jih je izpostavila Komisija za preprečevanje korupcije in izvirajo iz omenjenih prijav.

Kaj naj bi bilo narobe?

Za Komisijo za preprečevanje korupcije je bilo sicer kočljivo poslovanje vrtca Galjevica z družbama Prajs, grafično oblikovanje in Studio DTS - tiskovine in promocijski materiali, katerih lastnik je brat ravnateljice tega vrtca Barbare Novinec. 

Ta je na svetu zavoda na majski seji zatrdila, da vrtec več let sodeluje z bratovima podjetjema pri hrambi fotografij in izvajanju storitve »fotopostaje in digitalne postaje«. 

Po podatkih portala Erar je vrtec bratovima podjetjema nakazal več kot 275 tisoč evrov, so navedli na Dnevniku.

KPK je obravnavala tudi poslovanje vrtca s podjetjem Linkfiz Marina Rupnik s .p., ki je v vrtcih izvajalo jezikovno izobraževanje zaposlenih. 

Po podatkih Erarja je vrtec podjetju od leta 2014 nakazal nekaj manj kot 180 tisoč evrov. Lastnica tega podjetja je zaposlena v podjetju Bbara IP, katerega lastnica je ravnateljica vrtca.

Prav tako je komisija pod drobnogled vzela tudi vsoto nekaj več kot 31 tisoč evrov, ki je bila nakazana družbi Rabi za namene svetovanja in priprave dokumentov glede načrtovane združitve ljubljanskih vrtcev, je razvidno iz zapisnika junijske seje. 

Za svet zavoda nakazilo ni sporno, saj naj bi to storili po pooblastilu ljubljanske občine.

Prepovedala sindikalno delovanje?

Komisija je obravnavala tudi očitek, da je ravnateljica vrtca Barbara Novinec zaposlenim prepovedala podpisovanje peticije, s katero je sindikat izrazil nasprotovanje združitvi 23 ljubljanskih vrtcev v enotni zavod, ki jo je predlagal ljubljanski župan Zoran Janković. 

Ta je že lani napovedal, da ravnateljico vidi kot direktorico bodočega zavoda. 

Peticijo je po navedbah sindikata podpisalo 70 odstotkov vseh zaposlenih v ljubljanskih vrtcih, tudi večina zaposlenih v vrtcu.

»Prijavi sta vsebovali očitke na račun domnevne neustrezne izobrazbe ravnateljice vrtca Galjevica (torej moje izobrazbe) in predvsem domnevnega favoriziranja določenih ponudnikov pri opravljanju več storitev (s tem pa domnevne nesmotrne porabe javnih sredstev), kar je podrobno opisano v zapisnikih sej.«

Novinec zavrača vse očitke, tudi glede prepovedovanja izražanja volje sindikata in zaposlenih ter vsega ostalega. 

Policisti, računsko sodišče še preverjajo

Kot je poročal N1, so na ljubljanski policijski upravi potrdili, da so prejeli prijavo, a še preverjajo, ali je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje.

Z računskega sodišča pa so sporočili, da za obravnavo ne uporabljajo termina »preiskava«, ampak z »revizijskimi metodami in tehnikami preverjajo pravilnost oziroma smotrnost poslovanja uporabnikov javnih sredstev«. 

Starejše novice