Foto. Bobo
Profile picture for user STA STA
Ustvarjeno dne
Pet, 10.3.2023 11:24
Med prejemniki nagrade Medis tudi slovenski predstavnik iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Na Ljubljanskem gradu so v četrtek razglasili devet dobitnikov mednarodne nagrade Medis, ki jo podeljujejo za raziskave na področju medicine in farmacije (International Medis Awards for Medical Research).

Med prejemniki je tudi slovenski predstavnik, Vid Janša iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Njegov raziskovalni prispevek je bil najboljši s področja ginekologije.

Natečaj že deveto leto nagrajuje izjemne raziskovalne dosežke zdravnikov in farmacevtov iz devetih držav srednje in jugovzhodne Evrope.

Janša je nagrado prejel kot prvi avtor članka z naslovom Proteomska analiza peritonealne tekočine opredelila COMP in TGFBI kot nova možna biološka označevalca endometrioze. Objavljen je bil v odmevni reviji Scientific Reports.

Napredne metode za odkrivanje endometrioze

Študija obravnava nove možnosti napredne, neinvazivne metode za odkrivanje endometrioze, pogoste ginekološke bolezni, ko tkivo, ki običajno obdaja notranjost maternice, raste zunaj nje. Močno ogroža kakovost življenja žensk in je glavni vzrok za neplodnost.

Standardni postopek za diagnozo endometrioze je laparoskopski pregled medeničnih organov. Ta postopek je invaziven, zahteva splošno anestezijo, je drag in lahko povzroči zaplete.

V študiji so raziskovali proteinsko sestavo tekočine v trebušni votlini z namenom identifikacije značilnih bioloških označevalcev endometrioze.

»Bili smo prvi, ki smo uspeli dokazati povezavo med določenimi proteini, ki so v visokih ravneh v peritonealni tekočini, in endometriozo. Naši rezultati bi lahko prispevali k boljšemu razumevanju bolezenskih patoloških procesov pri razvoju endometrioze,« besede Vida Janše povzema sporočilo za javnost podjetja Medis.

Poleg Janše je nagrado prejelo še osem drugih, tujih raziskovalcev z različnih področij medicine in farmacije.

Natečaj je v letu 2014 ustanovilo slovensko farmacevtsko podjetje Medis, ki je tudi danes njegov glavni pokrovitelj.

Prijavljena znanstvenoraziskovalna dela ocenjuje neodvisna mednarodna strokovna komisija desetih članov iz sedmih držav, ki izbere nominirance, finaliste in zmagovalce za posamezno področje, so še sporočili.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice