Profile picture for user oglasniprispevek Oglasni prispevek
Ustvarjeno dne
Pon, 11.7.2022 09:47
Ko zavijete v športno trgovino in se ozirate po policah, lahko opazite, da je na trgu vse več takšne in drugačne športne opreme, tako za otroke kot za odrasle.

Pogosto nastane dilema, za katere športe se sploh odločiti. Tudi ko odločitev pade, je umetnost izbrati prave športne pripomočke.

Pogosto se športna oprema izbira tudi glede na trenutno modno muho. Ko so na televiziji predvajali priljubljeno mladinsko serijo Jaz sem Luna, je mladina obnorela kotalkarske površine. Trgovine s kotalkami so imele vse večja povpraševanja in želje po istih kotalkah, kot jih imajo zvezdniki iz serije.

A iz mode nikakor ne izginejo rolerji, katere otroci obožujejo in si spretnosti na njih pridobivajo že v rani mladosti na tečajih rolanja. Toda, kaj potem izbrati, kotalke ali rolerje? Kaj je primernejše za otroke in kaj za odrasle? V nadaljevanju nekaj razlik in napotkov.

Z rolerji do dobre športne priprave

Osnovna oblika rolanja in tudi najbolj razširjena je fitnes rolanje, kateremu sta še najbolj podobna relacijsko (premagovanje daljših razdalj) in hitrostno rolanje (poteka v krogih). 

Ostale kategorije rolanja vključujejo akrobatske elemente in zahtevajo obilo spretnosti ter poguma. Ravno zaradi tega je na trgu na voljo več vrst rolerjev, ki se glede na slog med seboj razlikujejo po lastnostih in materialih.

Osnovni sestavni deli rolerja po katerih se ti razlikujejo so: 

  • kolesa, 
  • ležaji, 
  • podvozje, 
  • zavora, 
  • zunanja školjka čevlja in 
  • notranji čevelj. 

Modeli rolerjev se zelo razlikujejo v podvozju, nekatera so plastična, druga aluminijasta. Mnoge modele lahko z nakupom dodatka celo spremenite v kotalke ali drsalke. Rolerje pa lahko dobite z zavorami ali brez, odvisno od izkušenj. 

Za ples na koleščkih so kotalke idealne

Ste vedeli, da so kotalke popularne že od leta 1863 in se je trend uporabe iz umetniškega sloga v dvajsetih letih prevesil v priljubljeno rekreacijo in šport?

V zadnjih letih je mogoče opaziti ogromno izbiro različnih vrst kotalk, nastavljive in fiksne, kotalke s petko ali brez. 

Medtem ko imajo rolerji kolesa razporejena po sredini, jih imajo kotalke na podvozju v dveh vrstah, torej vedno štiri. Kotalke imajo na obeh kotalkah zavoro spredaj.

Pri izbiri kotalk je potrebno upoštevati sposobnost in znanje vsakega posameznika. Začetnikom se priporočajo praktično vse vrste kotalk. Tako kot pri rolerjih je tudi tukaj za različne discipline in podlage na voljo več tipov in modelov čevljev ter podvozij. 

Za umetnostni slog kotalkanja so najboljše kotalke z aluminijastim podvozjem, ker so te prožnejše in odpornejše na mehanske poškodbe. 

Kaj kupiti otroku?

Prvo vodilo, ki ga imejte pri izbiri, so želje otroka. Otroci se zelo radi poistovetijo s filmskimi junaki, zato je povpraševanje po pisanih kotalkah močno poskočilo na primer po priljubljeni seriji Jaz sem Luna. 

Drugo merilo naj bodo površine, po katerih se bo otrok lahko vozil. Kotalke so primernejše za dvorane in urejene površine, medtem ko se rolerji lahko uporabljajo skoraj po vseh trdih podlagah.

Če boste otroku namenili kotalke, potem bo njihova vožnja varnejša, saj so kolesa razporejena v dve vrsti, z razliko od rolerjev, ki so manj stabilni in hitrejši. 

Ključen moment je tudi ustavljanje. Pri kotalkah so zavore nameščene spredaj, medtem ko pri rolerjih le na eni zadaj. Oboje omogoča dokaj varno ustavljanje, a je pri kotalkah vseeno več možnosti za padec.

Za pridobivanje telesne kondicije so rolerji vsekakor ustreznejši

Športni zanesenjaki vedno iščejo načine, kako še izboljšati fizično pripravo športnikov. Tekači na smučeh in smučarji v poletnem času rolerje izkoristijo za vzdrževanje svoje kondicije in stabilnosti. Če poleg uporabljajo še palice, je trening že popolnoma identičen kot pozimi. 

Rolanje je odlična kardio vadba, ki na zabaven način združuje tako gibanje kot preživljanje prostega časa. Z rolanjem si urimo ravnotežje, utrjujemo trup ter krepimo mišični tonus. V kolikor si priskrbite rolerje z večjimi kolesci, so ti izjemno vodljivi in dosegajo višje hitrosti, čeprav so zahtevnejši za vodenje.  

Umetnostnega kotalkanja se pri nas lotevajo predvsem ženske

Vsi tisti, ki si želite svoje znanje kotalkanja nadgraditi v umetnostni slog kotalkanja in se s to športno disciplino želite tudi ukvarjati, potem so za vas priporočljive kotalke z aluminijastim podvozjem in gumiranimi kolesci. Mehka kolesa se sicer hitreje obrabijo, a omogočajo udobno vožnjo z zelo dobro amortizacijo tresljajev. 

Umetnostno drsanje se v osnovi izvaja v telovadnicah s spolzkim parketom ali poliranim betonom, zato je strah pred tresljaji in poškodbami koles odveč. V Sloveniji obstaja kar nekaj kotalkarskih društev, v katere so vključene predvsem ženske z občutkom za ritem, estetiko in harmonijo z glasbo.

Ne glede ali kotalkate ali rolate, obvezna je zaščitna športna oprema

Tako kot ostali športi, sta tudi kotalkanje in rolanje nevarna športa, še posebej takrat, ko ste iz različnih razlogov vpleteni v cestni promet. Ne glede na to za katere modele se boste odločili, pri vseh nikakor ne smete pozabiti, kako pomembna je zaščitna športna oprema, kot so ščitniki in čelada.

Kako varna bo vaša športna oprema, je med drugim odvisno tudi od vas samih. V prvi vrsti je pomembno, da si privoščite kvalitetno opremo z vso možno zaščito. Druga pomembna točka pa je upoštevanje varnostnih priporočil. Če bosta vaša rekreacija ali trening potekala v varnem okolju, potem ni bojazni, da v tem športu ne boste našli obilo zabave in veselja.

Starejše novice