Foto: Europlakat
Ljubljanainfo
Pon, 4.9.2023 11:00
Kje? Ob Dolenjski cesti, a v okviru njene prenove.

Leta 2011 je zaživel samopostrežni sistem izposoje koles BicikeLJ. Takrat je bilo na voljo 300 koles, ki so si jih lahko meščani in obiskovalci Ljubljane izposodili ter jih vrnili na 31 postajah.

Sistem BicikeLJ je projekt javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Ljubljana in podjetjem Europlakat, ki v zameno za vzpostavitev sistema lahko trži oglasne prostore.

Sistem so leta 2020 nadgradili, da bi uporabnikom omogočili še bolj preprosto uporabo koles - v terminale so vgradili strojno opremo, ki podpira novo generacijo programske opreme za upravljanje sistema.

Nadgradnja tehnološke platforme je znašla približno 400.000 evrov.

Ob Dolenjski cesti

Od lanskega leta je odprtih 84 postaj, na voljo pa kar 840 koles. A povpraševanje ostaja.

V okviru prenove Dolenjske ceste – predvidoma v letu 2024 – bosta vzdolž nje zaživeli še dve postaji, po tem pa bo predmetna pogodba za BicikeLJ izčrpana.

»Se bo pa mreža postajališč predvidoma nadalje širila v sodelovanju Europlakata z zasebnimi podjetji. BicikeLJ je javni servis, tudi postajališča, ki so jih financirala podjetja (Mercator, Lidl, Hofer, Ikea, Aleja, Supenova, BTC, Citypark …), so del javne mreže izposoje koles. Veseli nas, da se podjetja odločajo za tovrstno družbeno odgovorno ravnanje,« so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Starejše novice