Nika Vajnhandl
Ned, 9.5.2021 13:20
Letalo s slovenskimi dopustniki, namenjenimi na Madeiro je pri poletu trčilo s ptico.

Trade Air, ki bi moral z dopustniki, ki so se namenili na toplo Madeiro, danes zjutraj poleteti z letališča Jožeta Pučnika, je imel ob poletu težave in se je moral vrniti na letališče. Na Fraportu so za 24ur potrdili, da je letalo po poletu trčilo s ptico, potnike pa je na cilj odpeljalo drugo letalo.

Kot poročajo na 24ur, je imelo letalo Airbus A320 hrvaške letalske družbe Trade Air, ki dopustnike prevaža na Madeiro, težavo pri poletanju z Brnika. 

Kot je bilo možno slišati iz komunikacije med stolpom in pilotoma, sta se pilota zaradi slabšega delovanja enega od motorjev odločila vrniti na letališče, nekaj minut kasneje pa so na letališki stezi odkrili mrtvega ptiča – ujedo. 

Letalo morajo po takšnem incidentu pregledati inženirji in preveriti, ali je motor utrpel kakšno škodo in ali je še vedno primeren za uporabo. Na Fraportu so za 24ur dejali, da so dopustnike na cilj nato odpeljali z drugim letalom, najslabše pa jo je odnesel ptič. 

Trki s pticami so v letalstvu precej pogosti, motorji pa morajo biti narejeni tako, da večino trkov preživijo brez poškodb. Tudi v najslabšem primeru, če bi trk s ptico motor poškodoval do te mere, da ne bi bil uporaben, za potnike to ne predstavlja grožnje, saj so vsa komercialna letala certificirana tako, da lahko letijo le z enim motorjem. Kljub temu pa takšen motor, če je ptica večja, potrebuje natančen pregled. 

V Evropski uniji se je, ko je bil letalski promet na vrhuncu, torej pred pandemijo covida-19, na leto zgodilo nekaj tisoč trkov s pticami. Kot piše evropski letalski regulator EASA, o večini trkov niti ne poročajo, saj trkov z manjšimi pticami sploh ne zaznajo, le majhen delež enega odstotka vseh trkov pa predstavljajo ptice, ki bi lahko povzročile večjo škodo. 

Na večini letališč, tudi na ljubljanskem, aktivno rešujejo probleme s pticami, ki imajo rade večje travnate površine. Po košnji trave se število ptic rado poveča, zato takrat več pozornosti namenijo odganjanju. Po svetu in tudi pri nas letališko osebje uporablja posebne signalne pištole, zvočne signale in ponekod tudi udomačene ujede, ki odganjajo ptiče. 

Starejše novice