Ljubljanainfo
Čet, 19.5.2022 18:04
Več kot 200 vinarjev iz osmih držav se bo na Češkem pomerilo za naslov evropskega prvaka v nogometu. Tega bo poskušala ubraniti Vinska reprezentanca Slovenije, ki na prvenstvo odhaja optimistična in dobro pripravljena.

Po dveh letih premora bodo vinarji ponovno stopili na nogometne zelenice. Tik pred vrati je 6. evropsko nogometno prvenstvo VINO EURO 2022, ki bi se sicer moralo zgoditi že leta 2020. 

V čeških krajih Mikulov, Znojmo in Uhreske Hradište se bodo med 1. in 4. junijem odvile tekme, na katerih bo Vinska reprezentanca Slovenije branila naslov prvaka. 

Slovenija najuspešnejša reprezentanca v zgodovini tekmovanja

Vinska reprezentanca Slovenije je bila ustanovljena leta 2008 na pobudo štajerskega vinarja Danila Steyerja, ki je vse do danes tudi predsednik društva. Je aktualni evropski prvak, evropski naslov pa je do zdaj osvojila že štirikrat. 

Slavili so leta 2011 na Madžarskem, leta 2012 so naslov ubranili v Avstriji. Naslov prvaka so si ponovno pridobili leta 2016 v Nemčiji in nazadnje še leta 2018 v Sloveniji. 

Takrat so kot prva reprezentanca naslov osvojili na domačem evropskem prvenstvu. S končnim izidom 3:2 so na soboški Fazaneriji ugnali Nemčijo.

Vsako prvenstvo je nekaj posebnega

Steyer je izpostavil prvenstvo v Nemčiji, kjer je bilo vse pripravljeno za zmago Nemcev. A pred več kot 12 tisočimi gledalci so slovenski vinarji zabili gol za vodstvo v 95. minuti in tako razbili sanje nemške reprezentance po naslovu. 

»Vsako prvenstvo je bilo nekaj posebnega« je povedal Steyer in dodal, da so pripravljeni na nove izzive. Dodal je, da je osnovna ideja prvenstva promocija držav, vin in vinogradnikov preko nogometa. 

Kaj pričakujejo od prvenstva na Češkem? »V prvi vrsti si želimo čim bolj predstaviti Slovenijo kot turistično-vinsko destinacijo,« je povedal Steyer. 

Gregor Vračko, kapetan ekipe Vinske reprezentance Slovenije, pravi, da je vzdušje v ekipi zelo dobro: »Kot aktualni državni prvaki se želimo čim bolje odrezati na Češkem in osvojiti čim boljšo uvrstitev.« 

Slovenska reprezentanca v težki ekipi

Na Češkem se bodo za novo evropsko vinarsko-nogometno lovoriko poleg Slovenije borile še Madžarska, Švica, Avstrija, Italija, Nemčija, Češka in Portugalska. Slovenski vinarji bodo na pot krenili 31. maja. 

Slovenska vinska reprezentanca se bo v skupini A pomerila s Švico, Italijo in Nemčijo. V polfinale, ki bo na sporedu 3. junija, napredujeta dve najbolje uvrščeni ekipi vsake skupine. 

Veliki finale bo odigran 4. junija na stadionu Uhreske Hradište. 

22 slovenskih igralcev bo lovilo nov naslov prvaka

»Pričakovanja so velika, na Češko gremo braniti naslov evropskega prvaka,« je povedal Robi Fišer, ki bo na letošnjem prvenstvu prvič nastopal v vlogi selektorja. Dodaja, da se je v zadnjih letih zelo dvignil nivo športnega dela, kot tudi strokovnega: »Slovenija je postavila letvico tako visoko, da se vsi trudijo, da bi nas prehiteli.«

Na Češko potuje 22 igralcev. »Zastopamo vse tri vinorodne dežele v Sloveniji,« razlaga Fišer. Pri tem sodeluje največ štajerskih vinarjev.

Oblečeni bodo v nove drese iz recikliranih materialov

Bogdan Šuput, generalni zastopnik blagovne znamke JAKO v Sloveniji, je povedal, da so za evropsko prvenstvo pripravili poseben dres. Ta je iz recikliranega poliestra. V svetlem dresu bodo igralci, zeleni dres je za vratarje. 

»Vinarji smo tudi ambasadorji narave, trudimo se pridelovati vina na okolju prijazen način,« je povedal Steyer

210 steklenic slovenskega vina že na Češkem

Del vsakega evropskega prvenstva je tudi izobraževanje oziroma strokovni del. Sodelujoči si izmenjujejo izkušnje in znanja skozi predavanja in konference. 

Vinarji iz vseh držav s seboj pripeljejo tudi vino, s katerim se predstavljajo. 210 steklenic vina so že dostavili na Češko. »Seveda pa rabimo tudi za pot,« se je pošalil Steyer. 

Vse reprezentance so tudi članice novo ustanovljene evropske nogometne zveze vinarjev oziroma 'UENFW - Union of European national football teams of winemakers organisation'. Zveza je bila ustanovljena na evropskem prvenstvu v Sloveniji leta 2018 z namenom povezovanja vinarjev in nogometa, promocije vinske kulture skozi športno noto, pa tudi za izmenjavo izkušenj, znanj in tkanje novih osebnih in poslovnih poznanstev in prijateljstev.

Starejše novice