Vir: Facebook, Akademski kolegij študentom
Ljubljanainfo
Pon, 8.5.2023 13:00
Zaradi prenove Plečnikove stavbe in gradnje Baragovega semenišča v Ljubljani študentskemu domu grozi zaprtje, posledično pa bo kar 207 študentov ostalo brez sobe. Na skrb vzbujajočo situacijo se je odzvala tudi Študentska organizacija Slovenije.

Po poročanju časnika Večer se cenovno najdostopnejšemu študentskemu domu v prestolnici obeta zaprtje, nakar bo kar 207 študentov ostalo brez bivališča. 

Razlog za zaprtje Akademskega kolegija je prenova Plečnikove stavbe in gradnja Baragovega semenišča. 

Nepredstavljive stiske študentov se zaveda tudi Študentska organizacija Slovenije, ki poudarja, da so nad situacijo izjemno zaskrbljeni: 

»Razumemo, da je občina naklonjena k razvoju kulturne dejavnosti v mestu, vendar pa ne smemo dovoliti, da se ta razvoj zgodi na račun študentov, prav slednji smo tudi sami del te kulturne dejavnosti.

S takšnimi potezami pa študentom poslabšuje pogoje za študij

V času vsesplošnih podražitev in neznansko višjih stroškov vsakdanjega življenja je sofinanciranje bivanja oziroma življenje v javnih domovih za študente toliko bolj dobrodošlo.

Študentska organizacija Slovenije poudarja, da to posebej drži za Akademski kolegij, ki velja za cenovno najdostopnejši študentski dom in v svoje prostore vabi študente z omejenimi finančnimi sredstvi. 

K ukrepanju in iskanju rešitev pozivajo občino

Cene najemnin v Ljubljani so astronomsko visoke, trenutne kapacitete študentskih domov v Ljubljani pa pokajo po šivih.

Kljub temu da je število postelj v domeni ministrstva, Študentska organizacija vseeno upa na ukrepe Mestne občine Ljubljana, ki bodo preprečili, da bi študenti pristali na cestah:

»Ljubljana se rada pohvali, da je univerzitetno mesto. S takšnimi potezami pa študentom poslabšuje pogoje za študij.«

Občino pozivajo k sodelovanju s pristojnimi ministrstvi, le s tem bodo zagotovili zadostno število postelj in odpravili problem prostorske stiske.

»Pozivamo Mestno občino Ljubljana in ostale odgovorne akterje, da najdejo skupno rešitev, ki bo omogočila ustrezno bivanje študentom pod enakimi pogoji.

Poleg tega bi želeli izpostaviti še potrebo po izgradnji novih študentskih domov in sob za študente, kar bi zagotovo lahko predstavljalo tudi dolgoročno rešitev problema s pomanjkanjem sob,« izpostavlja problematiko nezadostnih kapacitet študentskih domov predsednica Študentske organizacije Slovenija, Marike Grubar.

Grubar meni, da si sleherni študent zasluži finančno dostopno bivališče, saj je to eden pomembnih dejavnikov za uspešen študij in razvoj mladih.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
nastasja (ni preverjeno)

Revni študentje naj plačujejo visoke najemnine ali pa naj nehajo študirati. Na elitni lokaciji pa bodo v imenu kulture, zrastla še elitnejša stanovanja za naše in tuje bogataše. To je razlika med socializmom v katerem so bili zgrajeni vsi študentski domovi. Od obdobja osamosvojitve pa nisem slišala, da bi zgradili kakšnega novega. Raje bodo še te ukinili, ker imajo bogati dovolj stanovanj, ki potrebujejo podnajemnike.

Starejše novice