Foto: Osebni arhiv Grega Farkaš
Ljubljanainfo
Sob, 12.2.2022 14:03
Čas zaprtja države zaradi epidemije koronavirusa je mnogim prinesel številne poslovne ideje. Tudi Prekmurcu, ki je svojo idejo strnil v posebno knjigo za otroke, ki se lahko prebere kar sama.

Tak primer je tudi Grega Farkaš iz Beltinec, ki si je v prvem valu koronavirusa, ko je bilo potrebno zaustaviti javno življenje, izmislil lik Gezeka

»Dolga leta dela v gostinstvu in dejavnosti organizacije prireditev, poslu, pri katerem ni počitka, smo ob prvem valu epidemije koronavirusne bolezni nenadoma morali začasno zapreti svojo gostilno in odpovedati vse dogodke in koncerte,« pripoveduje. 

V karanteni se mu je porodila ideja o Gezeku

Takrat se je tudi zanj vse ustavilo in prvič po več letih neprestanega dela je imel, kot pravi, nekaj časa za razmislek. Izmislil si je lik Gezeka, šaljivega fanta, oblečenega v narodno nošo, ki potuje in pripoveduje zgodbe. 

»Takrat dela ni bilo, zaprti smo bili v občine, zato sem se začel sprehajati po domačih travnikih in poljih. Ker sam nisem smel dlje kot nekaj kilometrov stran, sem začel pisati knjigo o Gezekovem popotovanju po Sloveniji.

Ljubljano, Maribor, Ptuj, morje in druge kraje sem si lahko predstavljal le v pravljici in prav takrat sem napisal besedilo Gezekove pravljice in nastala je knjiga z naslovom Gezek potuje in se izobražuje

Poučna ilustrirana knjiga

V prvi Gezekovi lastni ilustrirani knjigi, ta opisuje svoje popotovanje po slovenskih krajih, otroci lahko spoznajo Gezekovega dedka, se naučijo kaj novega in vidijo marsikaj zanimivega. Veliko je napisanega in narisanega o kulturi, domačem, tradicionalnem in lokalnem.

»Spoznajo lahko tudi Gezekovo kraljestvo živali in njegova prijatelja, ki ju spozna na potovanju. Na koncu pa Gezek s prijateljema 'ušpiči' nekaj zelo velikega,« še dodaja avtor. 

Knjiga, ki se bere sama

Bistvo knjige o Gezeku pa je, da se lahko prebere kar sama.

»Če bi vaš otrok rad prebral knjigo, vendar še ni dovolj vešč branja ali ste mogoče kot starš, po napornem dnevu v službi, enostavno preutrujeni za doživeto branje pravljice, lahko v Gezekovi slikani knjigi najdete QR kode, ki jih lahko 'poskenirate' in si olajšate delo tako, da namesto vas besedilo doživeto prebere kar glas pripovedovalca,« pojasnjuje.

Tako lahko po besedah avtorja preprosto, starši skupaj z otrokom prisluhnejo pravljici o Gezekovem popotovanju.  

»S tem ne želimo otrok spodbujati k pretirani uporabi pametnih naprav, ampak k odgovorni uporabi le-teh pod nadzorom staršev in krepiti vezi med otroki in starši,« še poudarja. 

»Grega, takoj mi pošljite še dve knjigi!«

Farkaš knjigo priporoča vsem generacijam, predvsem je namenjena šolskim otrokom v starostni skupini od pet do deset let, kakor tudi tistim malo večjim 'otrokom'.

Želi si, da knjiga in maskota Gezeka, ki je nastala po istoimenskem knjižnem liku, postaneta priljubljeni pri vseh generacijah, ker je, kot pravi sam, Gezek vedno za akcijo in kakšen štos, ko ga boste srečali.

»Spomnim se starejše gospe, ki je naročila knjigo zgolj iz radovednosti in čez dva dni me ista gospa pokliče in pravi: »Grega, takoj mi pošljite še dve knjigi, ker iščem darilo za moja vnuka!«

Tudi druga zgodba mlajše družine je bila zanimiva, ki me je obiskala kar doma. Podpisal sem knjigi s posvetilom za oba otroka, spijemo čaj, skočim po maskoto Gezeka in potem se je začelo spraševanje in pripovedovanje zgodb o Gezeku, kje živi, kje spi, kaj rad jé in kaj rad pije. Tako, da smo tisto popoldne dobili kar nekaj idej in materiala za nadaljevanje zgodbe o Gezeku,« še dodaja avtor. 

Farkaš je za Sobotainfo povedal še, da s tem lahko že obljubi nadaljevanje Gezekove zgodbe.

 

Idejo o zasnovi Gezekove knjige je podprlo tudi Ministrstvo za Kulturo Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

Starejše novice