FOTO: Bobo
Profile picture for user Ljubljanainfo Ljubljanainfo
Ustvarjeno dne
Sob, 8.5.2021 07:56
V času epidemije koronavirusa je precej oteženo prehajanje državnih mej. Društvo Belis pa svojim članom obljublja diplomatske potovalne liste, s katerimi si boste ob prečkanju državne meje lahko pridelali le kazen.

Kot smo že poročali, predstavniki društva Belis za svoje člane izdajajo potovalne listine za prehod meja in ob tem zatrjujejo, da so povsem veljavne.

Člane zavajajo, da so o tem obvestili Generalno policijsko upravo, ki pa naj bi poslala depešo vsem obmejnim prehodom. 

Policija 'sprožila ustrezne postopke' glede delovanja društva

Na Generalni policijski upravi navedbe društva sumljivega slovesa, seveda, zanikajo. 

»Ne drži, da bi Generalna policijska uprava posredovala depešo obmejnim organom. Slovenska policija je bila seznanjena z dejavnostjo navedenega društva in je sprožila ustrezne postopke glede njihove dejavnosti,« so sporočili iz Generalne policijske uprave. 

Šter: »Potovanje ni samo povezano s tem, kakšno knjižico jaz potegnem iz žepa«

Diplomatske in službene potne liste izdaja le ministrstvo za zunanje zadeve, kdo so upravičenci, pa je jasno zapisano v zakonu o potnih listinah.

Državno mejo je mogoče prestopiti le z veljavnim uradno izdanim potovalnim dokumentom, pri čemer je odločilno, da posameznikovo delo v tujini močno prispeva k uveljavljanju interesov Republike Slovenije. 

»Potovanje ni samo povezano s tem, kakšno knjižico jaz potegnem iz žepa, ampak tudi s tem, da zares grem na pot, ki ima kakršnokoli neko kredibilno diplomatsko ozadje in s tem namenom tudi potujem. Torej država, kamor grem, se je o tem upravičena tudi pozanimati,« pojasni Andrej Šter, vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve. 

Minister to odobril zgolj enemu od bivših predsednikov in načelniku generalštaba

Kot še pove Šter, je ministru za zunanje zadeve dana tudi pravica, da odloči o posebnih primerih, ko je posameznik upravičen do diplomatskega potnega lista.

»Za ilustracijo, kdo bi bil poleg tistih iz seznama v zakonu o potnih listinah upravičeni do tega po samem zakonu, se iz zadnjega časa spomnim, da je minister za zunanje zadeve to odobril enemu od bivših predsednikov naše države in načelniku generalštaba. Torej za obe funkciji, za obe osebi je bilo ugotovljeno, da je njuna pot, potovanje v tujino povezano z nalogami ali pa z uveljavjanjem interesov Republike Slovenije,« pojasnjuje Šter. 

Za prehod meja obstaja zelo strogo določen seznam potovalnih dokumentov, ki jih ni mogoče poljubno spreminjati.

Izdaja ali uporaba takšnega dokumenta, kot so še sporočili iz Generalne policijske uprave, predstavlja prekršek ali kaznivo dejanje.

Starejše novice