Vir: Medprostor, arhitekturni atelje
Rebeka Sivka
Čet, 10.2.2022 07:00
Zaradi nestrinjanja z načrtovano rekonstrukcijo Plečnikovega avditorija v parku Tivoli je del stroke na ljubljansko občino naslovil pismo.

Pred dnevi smo poročali, da namerava ljubljanska občina rekonstruirati Plečnikov avditorij v parku Tivoli

Temu mnogi nasprotujejo. Del stroke je pred dnevi v javnem pismu pozval ljubljansko občino, naj si premisli in odstopi od načrtovane rekonstrukcije Plečnikovega avditorija. 

Pod pismo se je podpisalo tudi Društvo krajinskih arhitektov Slovenije

Gre za poseg, ne rekonstrukcijo

Člani Društva krajinskih arhitektov želijo s pozivom sporočiti, da nasprotujejo nepreglednemu in parcialnemu urejanju mestnega parka.

»Predlagani poseg - opozarjamo, da ne gre za rekonstrukcijo avditorija, je treba vrednotiti z vidika današnje vloge parka. Danes je Tivoli pomemben kot narava v mestu veliko bolj kot je to bil pred skoraj sto leti,« za Ljubljanainfo razlagajo arhitekti. 

Več dejavnosti, več hrupa

Ureditev avditorija na stiku mestnega parka z gozdom bo povzročila, da se bo v tem delu parka zgostilo več dejavnosti, poudarjajo.

Za delovanje se bo potrebovalo sezonsko ureditev garderob, stranišč in druge nujne in manj nujne infrastrukture.

S tem se bo spremenila neposredna okolica avditorija, več bo hrupa, osvetljevanja, potrebna bo neposredna dostava z vozili in intenzivno vzdrževanje, zlasti čiščenje, kar bo povečalo promet po parku, izpostavljajo.

Negativen vpliv na Ljubljančane

Arhitekti so prepričani, da bodo spremembe imele negativen vpliv. 

»Vse to bo negativno vplivalo na okolje in na doživljanje parka. Za mnoge prebivalce mestnega središča je Tivoli prostor miru in stika z naravo. 

S pozivom poudarjamo, da o urejanju parka ni mogoče razmišljati skozi posamezne posege, potrebna je strokovna razprava o celostni viziji Tivolija in celotnega krajinskega parka, šele potem lahko presojamo o posameznih posegih. Mesto nas žal prepogosto seznani z že sprejetimi odločitvami in izvedenimi projekti,« še dodajo.

Občina brez odgovora

Ljubljanska občina se na poziv še ni odzvala. 

»Na naš poziv do današnjega dne s strani Mestne občine Ljubljana še nismo prejeli odgovora,« za Ljubljanainfo še razlagajo v Društvu krajinskih arhitektov Slovenije. 

Starejše novice