Nika Vajnhandl
Čet, 17.6.2021 12:29
Pri Študentskem servisu smo preverili, kakšna je trenutna situacija s študentskimi deli v Ljubljani.

Povpraševanje po službah s strani študentov in dijakov je trenutno manjše, kot bo čez približno en teden oziroma 14 dni. Sedaj namreč študentje in dijaki še zaključujejo s šolskimi oziroma študijskimi obveznostmi.
 
Povpraševanje po študentih in dijakih s strani podjetij pa je kar precejšnje. Iz Študentskega servisa za Ljubljanainfo povedo, da je povpraševanje približno na takem nivoju kot leta 2019, kakšen dan sprejmejo celo več del kot takrat.

Urne postavke so v primerjavi z obdobjem pred korono višje za približno pol evra. Povprečna bruto urno postavka je sedaj malo višja od 7 evrov, neto to pomeni slabih 6 evrov.

Zaželena pomoč v gostinstvu in turizmu

Trenutno podjetja največ iščejo študente za delo v gostinstvu in turizmu, prodaji, za opravljanje fizičnih del ter raznih strokovnih del

Ponudba študentskih del se je zviševala in zmanjševala glede na to, kakšni so bili ukrepi v namen zajezitve koronavirusa.

Največji padec so zaznali pri prvem zaprtju - marec, april 2020 - saj je bila takrat ponudba del tudi do 90 odstotkov nižja. V obdobju od maja do oktobra 2020 je bilo stanje boljše, upad je bil približno 20 – 30 odstoten, odvisno od meseca. 

Zaznali so, da se ponudba dokaj hitro vrne, ko se ukrepi sprostijo. 

V novembru je bil padec zopet 62 odstoten, potem je sledilo izboljšanje. 

Trenutno delodajalci spet intenzivno iščejo študente, približno tako kot so jih iskali leta 2019. 

Nasveti ob iskanju študentskega dela

Iz Študentskega servisa študentom svetujejo, da razmislite, kaj je tisto, kar vas najbolj veseli in skušate najti delo v tej smeri. Študentsko delo vam namreč omogoča, da preizkusite, če je poklic, ki bi si ga želeli opravljati v prihodnosti, za vas pravi.

Študentsko delo zaradi fleksibilnosti omogoča, da preizkusite več različnih del in tako dobite občutek o delovnem okolju in nalogah, ki jih to delo zahteva.

Če izkušenj še nimate, najbolje, da poprimete za tista dela, ki so enostavna in se jih boste hitro priučili, kasneje pa izbrali taka, ki že zahtevajo določene izkušnje.

Več priporočil je zbranih na TEJ spletni strani

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice