Ljubljanainfo
Čet, 6.4.2023 18:03
Pomurski sadjarji so to jutro iz sadovnjakov odhajali sklonjenih glav. Napovedi glede hude pozebe so se uresničile, temperature pa so padle vse do minus šest stopinj Celzija.

O točni škodi včerajšnje pozebe je trenutno prehitro govoriti, je pa vsekakor jasno, da so cvetovi sadnega drevja v Pomurju vidno poškodovani, posledice pa bodo tudi na pridelku.

Vidne posledice pozebe, cvetovi sadnega drevja potemneli

Sadjarstvu Šipoš v Kraščih so danes zjutraj opazili posledice pozebe predvsem na cvetovih jablan in jagod.

»Tukaj vidimo poškodovane cvetove in popke od pozebe, so potemneli in iz tega se ne more razviti plod,« nam je pokazala uničene cvetove Angela Vratuša iz Sadjarstva Šipoš.

Točne škode na njihovem sadovnjaku sicer za zdaj ne morejo oceniti, se pa bojijo, da bodo tudi letos ob velik del pridelka.

»Vemo, da vsaka sadna vrsta nastavi dosti več cvetov, kot jih dejansko potrebuje, da iz njih razvije plod, koliko pa je zdaj ostalo takšnih nepoškodovanih cvetov, pa ne moremo zagotovo povedati,« je pojasnila.

»Med šestimi cvetovi tudi štiri do pet poškodovanih cvetov«

Podobno je tudi na Kmetiji Novak v Ivanovcih, kjer se ukvarjajo predvsem s pridelavo jabolk, tam so to jutro prav tako zaznali večje število uničenih cvetov.

»Tu se vidi, ta cvet je na meji, ta je hin, ta je na meji, ta je tudi rjavi,« je uničene cvetove pokazal Adam Novak.

Po prvih ocenah bi lahko bila pri njih pozeba tako močna kot tista predlansko leto, škoda na pridelku bo tako skoraj zagotovo.

»Ocenjujemo, da bo tudi v letošnjem letu izpad pridelka. Našli smo v socvetju med šestimi cvetovi tudi štiri do pet poškodovanih cvetov, čez dva do tri dni pa se bo lahko ocenilo to, kakšna je škoda,« je pojasnil.

Močnemu vetru in mrazu ne kljubuje niti oroševanje

Proti mrazu in vetru se pri njih že dve noči borijo tudi s pomočjo oroševanja cvetov, a tudi to ni dovolj.

»Ne vemo več, kaj pričakovati, borili se bomo, koliko bomo imeli vode, v zadrževalniku imamo še okrog 4500 kubikov vode, ko jo porabimo, bo zmanjkalo,« je še dodal Novak.

Možnost pozebe vse do sredine maja

Meteorologi sicer menijo, da smo čez najhujše, v naslednjih dneh so napovedane toplejše temperature, vendarle pa so lahko obdobja ohladitev vse do sredine maja oziroma kot radi rečemo vse do 'Zofke'.

»Ta vremenska situacija bo trajala vse tja do petka, potem med prazniki se bo pa vreme malce spremenilo, tako da bo mraz popuščal, ne bo pa neke nagle otoplitve,« je pojasnil Brane Gregorčič, meteorolog na Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

Škoda na pridelku bo vidna komaj v mesecu juniju

Sadjarji imajo tako trenutno zvezane roke, le čakajo lahko, kako se bo vreme odvijalo naprej.

»Mogoče lahko s kakšnim škropljenjem pripomoremo, da se izboljša kondicija drevesa, drugo pa ne moremo. Do konca cvetenja je še dolgo,« je dejal mladi sadjar na kmetiji Novak. 

Kako je pozeba dejansko vplivala na letošnji pridelek, pa bo najbolj vidno v juniju, ko bodo na drevju že nastavki za plodove.

»Vidno bo komaj konec junija, takrat, ko bodo vsi tisti plodiči, ki so od pozebe poškodovani nepopolno razviti in bodo še lahko odpadli,« je še dodala Vratuša.

Starejše novice