FOTO: Jaka Arbutina
Profile picture for user zalastritof Z. Š.
Ustvarjeno dne
Tor, 13.7.2021 07:00
Prosti čas običajno namenjamo raziskovanju nepoznanih krajev, mesto, v katerem živimo, pa v tem smislu ostaja zapostavljeno.

Običajno raziskovanju skritih lepot domačega mesta namenimo najmanj pozornosti, saj tam preživimo toliko časa, da se nam zdi, da vse poznamo in vemo, kaj se kje dogaja. Epidemija koronavirusa je precej omejila naša potovanja, zato smo v preteklem letu v večjem številu raziskovali lepote Slovenije. 

Kaj je tisto, kar si je vredno ogledati v Ljubljani? Za en dan postanite turist v svojem mestu in si ga oglejte skozi druge oči.

1. Po Ljubljanici z ladjico

Verjetno je zadnja stvar na seznamu stvari, ki jih človek počne v domačem mestu, vožnja s turistično ladjico. A prav zato lahko postane nekaj posebnega, mesto pa si na njej lahko ogledate z drugega zornega kota. 

Za ogled prestolnice z nove perspektive lahko izbirate med številnimi ponudniki, katerih ladjice dnevno plujejo po rečni gladini. Najstarejša med ladjicami je Ladjica Ljubljana, njena izhodiščna točka pa je pristan Ribji trg. Odrasli boste za vožnjo odšteli deset evrov, otroci do 17. leta starosti pa pet.

Foto: Facebook profil Ladjica

2. Sprehod na Ljubljanski grad

Grajski grič je za prebivalce Ljubljane, ki živijo v središču mesta, precej priljubljena rekreacijska točka, ki ponuja številne razglede. Tisti, ki živijo bolj na obrobju mesta, pa se na ta grič povzpnejo redkeje. 

Nanj vodijo številne poti, nekatere med njimi skrivajo izjemno zanimive zgodbe. Če se boste na Ljubljanski grad podali z Gornjega trga, boste recimo hodili po stopnicah, kjer so med drugim snemali film sloviti slovenski film Vesna.

3. Vlakec Urban

Še ena od atrakcij, ki jo verjetno kar spregledate, ko greste mimo nje. A tudi počasna vožnja z vlakcem lahko ponudi drugačen, bolj umirjen pogled na središče prestolnice. 

Električni turistični vlakec krožno pot začenja v bližini Mestne hiše, obišče Ljubljanski grad, vas popelje ob prijetnih nabrežjih reke Ljubljanice in se preko Trnovskega pristana, skozi središče sodobne Ljubljane, mimo Opere, Moderne galerije in Prešernovega trga s Tromostovjem vrača na izhodiščno točko.

Na vlakec lahko vstopate na različnih postajah in raziskovanje Ljubljane kombinirate z ogledom galerije, gradu in drugih znamenitosti, lahko pa se na poti za nekaj časa preprosto predajate sončnim žarkom ob Ljubljanici, si privoščite najljubšo pijačo ali kosilo, nato pa se ponovno vrnete na vlakec.

Lahko pa na vlakcu spremljate celotno krožno vožnjo in izveste veliko o Ljubljani, izpostavljajo na spletni strani Ljubljanskega potniškega prometa.

Foto: Facebook profil Ljubljanski potniški promet

4. Ljubljana s ptičje perspektive: Nebotičnik

Nekdaj najvišja stavba v mestu še vedno ponuja osupljiv razgled na prestolnico. Nebotičnik je bil zgrajen v prvi polovici 20. stoletja, v času gradnje pa je bil celo najvišja stavba na Balkanu in deveta najvišja stavba v Evropi. Visok je nekaj več kot 70 metrov.

V nekaterih izmed nadstropij še danes živijo stanovalci, čisto na vrhu pa si lahko privoščite pijačo ali obrok, ob katerem boste lahko uživali v razgledu na prestolnico, na vse strani.

Foto: Facebook profil Nebotičnik Skyscraper

5. Raziskovanje »Nevidene Lublane«

Ste vedeli, da je med vodenimi ogledi Ljubljane tudi takšno, kjer vas po prestolnici vodijo vodiči z izkušnjo brezdomstva?

Če si želite svoje mesto spoznati povsem z druge plati, je to vodenje zagotovo prava izbira. Vodiči govorijo zgodbo o sebi, o mestu in brezdomstvu. S tem želijo med drugim pokazati na večplastnost brezdomstva in omehčati stereotipe, ki o njem krožijo v družbi. 

Več informacij o drugačnem vodenju lahko preberete tukaj, pišete na [email protected] ali pokličete na telefonsko številko 068 941 288.

Starejše novice