FOTO: Mestna občina Ljubljana
Nika Vajnhandl
Čet, 22.4.2021 14:18
Na Mestni občini Ljubljana so začeli s prenovo Trga mladinskih delovnih brigad, v okviru katere bomo med drugim uredili park in razširili površine za pešce in kolesarje.

Prenova trga in bližnjih križišč

Območje prenove zajema severni in južni del Trga mladinskih delovnih brigad ter rekonstrukcijo križišč Aškerčeve in Prešernove ceste, Prešernove in Rimske ceste ter križišče Aškerčeve, Tržaške in Bleiweisove ceste. 

Na severnem in južnem delu Trga mladinskih delovnih brigad bo Mestna občina Ljubljana uredila parkovne tlakovane in zelene površine, zasadili bodo drevesa in namestili urbano opremo. Sočasno bodo obnovili vodovod, plinovod in javno razsvetljavo.

Nova prometna ureditev na območju trga bo sledila načelom skupnega prometnega prostora. Na trgu si bo tudi po prenovi mogoče izposoditi kolo iz sistema Bicikelj. Polnilnice za električna vozila, mesta za izposojo električnih vozil iz sistema souporabe vozil in parkirna mesta za taksi vozila bodo premestili na rob trga in na druge lokacije v bližini.

Kakovosten javni prostor

S prenovo želijo zvišati kakovost javnega prostora in Trgu mladinskih delovnih brigad povrniti vlogo trga. 

Povečali bodo območja za pešce in kolesarje, prav tako bo prostor postal privlačnejši tudi za ponudnike poslovno-trgovskih storitev. 

Dela, ki jih izvaja v postopku javnega naročila izbrano podjetje KPL, bodo trajala predvidoma eno leto. Pogodbena vrednost znaša 2.994.035,8 evra brez DDV.

Spomenik Braniteljem mesta Ljubljane 1991

V okviru prenove bodo letos postavili tudi spomenik Braniteljem mesta Ljubljane 1991, s katerim bodo obeležili 30. obletnico osamosvojitve in vojne za Slovenijo. 

Na javnem natečaju za izbor likovno najboljše rešitve, ki so ga pripravili na pobudo Združenja veteranov 90-91 mesta Ljubljana, Policijskega veteranskega društva Sever Ljubljana in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana, sta zmagali kiparki Lada Sedlaček in Metka Zupanič. 

Postajališče Bicikelj na Trgu mladinskih delovnih brigad začasno ne deluje

Zaradi gradbenih del postajališče sistema Bicikelj na Trgu MDB (št. 13) začasno ne deluje. Temu najbližja postajališča so pri parkirišču Narodni in univerzitetni knjižnici II (številka 14, Zoisova cesta), pri Kopališču Kolezija (številka 64, Gunduličeva ulica), pri Iliriji (številka 18, Tržaška cesta 37) in v Rožni dolini (številka 26, Škrabčeva ulica).

Starejše novice