Foto: Bobo
Ljubljanainfo
Pon, 23.1.2023 11:24
Ljubljanski župan je namignil, da bi lahko na zemljišču pivovarne Union, ki umika proizvodnjo iz Ljubljane, zrasla nova stanovanja, a ne v bližnji prihodnosti.

Lansko leto so se vodilni v Pivovarni Laško Union, ki je v lasti nizozemskega Heinekena, odločili, da bodo varjenje in polnjenje piva Union iz Ljubljane prenesli v Laško.

Pločevinke so v Ljubljani prenehali polniti že konec novembra lani, v sredini januarja pa še sode.

Kot razlog so navedli, da 35 let star hladilni sistem v ljubljanski pivovarni ni več primeren za obratovanje. Te dni so javnost obvestili še o prodaji blagovnih znamk brezalkoholnih pijač Zala in Sola.

Marsikoga torej zanima, kaj se bo zgodilo z zemljiščem pivovarne Union. Ko smo lansko leto na Ljubljanainfo poročali o premiku pivovarne, nam je vodja komuniciranja pivovarne Union Laško Alenka Rozman sicer dejala, da se bo proizvodnja vode in brezalkoholnih pijač na ljubljanski lokaciji normalno nadaljevala.

»Čeprav glede te dejavnosti poteka strateški razmislek, predvidevamo, da bo linija obratovala vsaj do konca leta 2023,« je še dodala.

 

A dolgoročno velja prepričanje, da namerava Heineken dejavnosti tovarne na tem območju popolnoma umakniti in zemljišča prodati.

Da z zemljišči so določeni načrti, je prejšnji teden na novinarski konferenci potrdil župan Zoran Janković, ki je dejal, da »je dejstvo, da Pivovarna Laško Union korektno sodeluje s Fakulteto za arhitekturo, kjer so v okviru nekega letnika pripravili rešitev, verjetno za stanovanjsko naselje.«

Ker po njegovih besedah to »mimo podžupana ne bo šlo«, so se s Pivovarne Laško Union za predstavitev predloga že najavili na občini.

Župan je dejal še, da Fakulteta za arhitekturo lahko pripravi načrt za stanovanja, a končno odločitev bodo sprejeli »lastniki, ki sedijo 1500 kilometrov stran od Ljubljane«.

Časovnice še ni, saj naj bi trajalo najmanj petnajst mesecev, da gre predlog naprej na mestni svet, kjer bi odločali o spremembi namembnosti zemljišča, saj veljavni občinski prostorski načrt na tem območju dovoljuje samo gospodarsko dejavnost.

Janković je namignil, da naj se glede na vse to z zemljiščem še vsaj dve leti ne bi zgodilo nič, njemu osebno pa bi celo bolj ustrezalo, če bi se pojavil končni kupec in povedal, kaj želi narediti z zemljiščem, tako kot se je po njegovih besedah zgodilo z zemljiščem podjetja Žito v BTC.

Tega je po poročanju nekaterih medijev oktobra lani kupilo podjetje Boscarol.

Starejše novice