Foto: Gasilska brigada Ljubljana
Ljubljanainfo
Pon, 21.8.2023 07:00
Zbrana sredstva bodo namenjena urejanju bivalnih površin.

Mestna občina Ljubljana je skupaj z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje ustanovila donacijski sklad za zbiranje sredstev pomoči za tiste, ki so v nedavnih poplavah izgubili vse bivalne prostore.

Svojo podporo lahko izkažete z nakazilom s spodnjimi podatki:

ZPM Ljubljana Moste-Polje, Proletarska cesta 1, 1000 Ljubljana
TRR: SI56 3300 0000 1303 865 (Addiko Bank d.d.)
BIC: HAABSI22
Koda namena: CHAR
Namen: POMOČ ŽRTVAM POPLAV LJUBLJANE
Sklic: SI00 715

Zbrana sredstva bodo namenjena urejanju bivalnih površin – pritličja in višja nadstropja, kleti so izvzeti, prejeli pa jih bodo lahko lastniki hiš, ki v njih živijo, in ne najemodajalci.

Zbrana sredstva bo Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje razdelila med prebivalce glede na zbrane podatke. Načeloma je kriterij neto dohodek celotnega gospodinjstva, in sicer: v primeru do 1500 evrov prihodka se sofinancira 75 odstotkov stroškov obnove sten in tlakov, nad tem zneskom pa 50 odstotkov. Sredstva bodo prejeli izvajalci in ne stanovalci.

Posamezniki, ki si to lahko privoščijo, se lahko solidarnostno tej pomoči odpovejo v korist sosedov.

Za dodeljevanje pomoči bodo ustanovili posebno komisijo, ki jo sestavljalo do pet predstavnikov ulice, ki bodo lahko ocenili nastalo škodo; do trije predstavniki zveze prijateljev mladine, katerih član bo tudi predsednik komisije; do trije predstavniki Mestne občine Ljubljana.

Glede na zbrana sredstva, bodo socialno šibkejši po potrebi na predlog komisije dobili še dodatno pomoč.

Sektor vzhod

Po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića je bilo na območju Mestne občine Ljubljana pod vodo skupno 220 objektov, od tega so poplave škodo naredile v bivalnih prostorih 132 objektov. 

Ljubljanski gasilci so sicer imeli še največ dela na območju Tacna in Broda, kjer so evakuirali 55 oseb, poplavljenih pa je bilo 90 objektov. Na območju Sneberij so medtem evakuirali 29 oseb. Največ dela z objekti so imeli v sektorju vzhod, kjer jih je bilo skupaj poplavljenih 100.

Starejše novice