Začenjajo se poletne počitnice - se bodo učenci in dijaki med poletjem lahko v ljubljanskih kopališčih kopali?

Trenutna razpoložljivost ljubljanskih kopališčih

Kopališče Ilirija - odprto

Kopališče Kolezija – odprto

Kopališče Laguna – trenutno še zaprto

Vodno mesto Atlantis – odprto

Kopališče Tivoli – kot vsako sezono je kopališče čez poletje zaprto

Kopališče Kodeljevo – se odpira 24. junija

Danes se zaključuje šolsko leto in zagotovo si bodo obveznosti prosti učenci in dijaki v prihajajočih dneh, ko bodo temperature naraščale, zaželeli osvežitve. Najbližjo možnost za namakanje v vodi ponujajo ljubljanska kopališča. A nekatera izmed njih, četudi je epidemija koronavirusa končana, še kar niso odprla svojih vrat.

Priporočila za upravljavce bazenov

Kopališče Ilirija je bilo med prvimi ljubljanskimi kopališči, ki je svoja vrata odprlo obiskovalcem in sicer 13. junija. Pred tem so s strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) prejeli sveženj priporočil za zagotavljanje varnosti obiskovalcev in osebja.

NIJZ priporoča, naj kopališča ob ponovnem odprtju:
- priskrbijo sredstva za razkuževanje rok (ta naj se nahajajo ob vstopu na kopališče, ob vstopu in izstopu v sanitarne ter garderobne prostore in pa v prostoru, kjer so tuši),
- izvajajo dosledno čiščenje površin okoli bazenov in skrbijo za razkuževanje ostalih površin, ki se jih obiskovalci pogosto dotikajo,
- ustrezno uredijo sanitarne prostore (obiskovalcem naj bodo na voljo tekoča voda, milo in papirnate brisače za enkratno uporabo, sušilnik za roke naj bo izključen, prostore je treba redno zračiti in čistiti),
- zagotavljajo ustreznost kopalne vode,
- redno prezračujejo zaprte prostore,
- ob vstopu na kopališče ter na primernih mestih znotraj kopališča razobesijo kopališki in higienski red ter
- omogočijo obiskovalcem in osebju, da ohranjamo medosebno razdaljo najmanj 1,5 m na obvodnih površinah in najmanj 2 med plavanjem (kar pa seveda ne velja za člane istega gospodinjstva).

V Plavalnem klubu Ilirija se trudijo priporočila NIJZ-a upoštevati v čim večji meri, saj se le tako obiskovalci počutijo varne in lahko uživajo v kopanju, zagotovi Vlado Vučko, generalni sekretar kluba. 

Kako pa se moramo na kopališčih vesti kopalci?

Zaenkrat na kopališču Ilirija niso zaznali povečanega obiska, kar Vučko pripisuje nekoliko slabšemu vremenu in pa dejstvu, da so bili učenci in dijaki še v šolah. Z današnjim dnem, ko se pričenjajo poletne počitnice, pa se bo obisk kopališč zagotovo povečal. A tudi obiskovalci bazenov se moramo v časih koronavirusa vesti drugače. 

Prvo pravilo, ki ga moramo upoštevati obiskovalci, je, da se na kopališče odpravimo le, če smo zdravi. Med obvezno opremo poleg brisače in kopalk po novem sodi tudi zaščitna maska. To lahko v nuji zamenjajo tudi ruta, šal ter podobne oblike zaščite. Masko moramo v kopališču obvezno nositi med uporabo sanitarnih ter garderobnih prostorov. Prav tako se brez maske ne smemo odpraviti v prostore za reševalce, pa tudi pogovarjati se z osebjem kopališča brez maske ne smemo.

Ob vstopu na kopališče si preberimo kopališki in higienski red. Preden se podamo v vodo se stuširajmo, prav tako je prhanje obvezno po izstopu iz bazena. Tuše moramo uporabljati posamično in pri tem ohranjati medosebno razdaljo najmanj 1,5 m ali več. Pred tuširanjem si je treba obvezno razkužiti roke. Med uporabo garderobne omarice pa moramo oblačila in obutev shraniti v osebni torbi. 

Če se bomo oboji, tako obiskovalci kot tudi upravljalci, držali opisanih priporočil, je precej verjetno, da je pred nami dolgo in vroče poletje, med katerim se bomo Ljubljančani hladili in uživali tudi v ljubljanskih kopališčih.

Starejše novice