Ljubljanainfo
Pon, 23.8.2021 16:08
So gostji restavracije McDonald's v Mariboru res postregli z ličinkami na piščančjih medaljonih? V verigi s hitro prehrano pojasnjujejo, da je nemogoče, da bi ličinke v procesu priprave in izdaje hrane prišle hrano.

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek gostje, ki je v McDonald'su v Mariboru naročila devet piščančjih medaljonov, na njih pa nato, ko je prišla domov, opazila bele ličinke.

Ali je do omenjenega incidenca res prišlo, smo preverili pri McDonald'su.

McDonald's seznanjen s primerom

Na McDonald'su pojasnjujejo, da se je gostja na restavracijo Swaty na Tržaški v Mariboru res obrnila s sporočilom, da je pri njih včeraj kupila McNuggetse in da je na enem od njih opazila ličinke.

Dodajajo, da je primer v fazi preverjanja informacij.

»Obvestilo smo vzeli zelo resno in ga v skladu z notranjimi pravili kontrole in slovenske zakonodaje tudi resno obravnavamo,« so za Mariborinfo povedali v McDonald'su. 

V McDonald'su zatrjujejo, da sledijo strogim standardom 

»V McDonald'su si nenehno prizadevamo, da postrežemo popolnoma varno in kakovostno hrano,« so pojasnili za Mariborinfo in dodali: »To je temelj našega poslovanja.«

Kot pojasnjujejo, se postopki v restavracijah izvajajo skladno s HACCP standardi, ki jih je McDonald's v Sloveniji v vse restavracije uvedel že leta 1996.

Ta sistem zagotavlja varnosti surovin in tehnološkega postopka izdelave končnih izdelkov. V McDonald'su dodajajo, da ob imajo ob upoštevanju slovenske zakonodaje tudi redne in izredne inšpekcijske obiske, hkrati pa sledijo pravilom podjetja: »Imamo tudi pravila podjetja, ki nas zavezujejo, da na najvišjem nivoju skrbimo za kvaliteto in varnost izdelkov.«

Dodajajo, da imajo vse kuhinje nameščene lovilce proti mrčesu.

»McNuggetsi se pripravlja na 195 stopinj Celzija in so do izdaje shranjeni v komori pri temperaturi 95 stopinj Celzija, zato je nemogoče, da bi ličinke v procesu priprave in izdaje hrane prišle pri nas na izdelek McNuggets, prav tako pa v tem okolju tudi ne bi preživele,« pojasnjujejo.

Ličinke na izdelek prišle po prevzetju izdelka? 

»Na sliki, ki nam jo je posredovala gostja, je videti, da gre za žive ličinke muhe, zato ocenjujemo, da so na izdelek prišle po izdaji blaga,« pravijo v McDonald'su.  

Ob tem izpostavljajo, da izdelek ni bil zaužit v restavraciji, ampak je po navedbah gostje, ta opazila, da je izdelek kontaminiran šele doma in še to ne takoj, ko je odprla škatlico.

Dodajajo, da z gostjo še preverjajo informacije: »Ne vemo namreč, koliko časa je minilo, od kar je bil izdelek izdan, ne vemo, kje se je izdelek nahajal med vožnjo in do odkritja.« 

McDonald's preučuje, ali je šlo morda za kaznivo dejanje

Gostja je fotografijo piščančjih medaljonov, na katerih so ličinke že delila na svojem družbenih medijih, preden je o zadevi obvestila McDonald's.

»Glede na trenutno znane informacije o dogodku in objavi na omrežju TikTok ocenjujemo, da bi v tem primeru lahko šlo za klasično obliko izsiljevanja in nabiranja klikov,« so jasni v McDonald'su.  

Ker bi to lahko škodilo dobremu imenu restavracije in bi se s tem lahko povzročila tudi premoženjska škoda, ugotavljajo ali gre morda celo za sum kaznivega dejanja, ki se lahko naznani organom pregona.

Starejše novice