zalastritof
Pon, 6.6.2022 18:00
Velika večina LGBT+ mladih se po razkritju svoje spolne identitete doma ne počuti popolnoma sprejetih.

Rezultati raziskave, ki jo je v štirih prestolnicah jugovzhodne Evrope, tudi Ljubljani, izvedla Ikea, kaže, da se večina mladih v svojih domovih po razkritju svoje spolne identitete ne počuti popolnoma sprejetih.

Soočajo se z različnimi oblikami nesprejetosti. Predvsem se to kaže s subtilnimi, neverbalnimi znaki nesprejemanja, kot je na primer sram članov gospodinjstva, kar zaznava več kot 60 odstotkov vprašanih.

Soočanje s takšnimi oblikami nesprejemanja je za LGBT+ mlade najtežje. Pravijo, da je s subtilnim nesprejemanjem shajati težje kot z verbalnim ali fizičnim nasiljem.

V Ljubljani številke slikajo zaskrbljujočo situacijo

Kar 92 odstotkov vprašanih LGBT+ mladih iz Ljubljane se v domačem okolju ne počuti popolnoma sprejetih. Takšni občutki pogosto vodijo do tako imenovane nevidne brezdomnosti. 

Ljubljanski festival Parada ponosa v polnem teku

Tako kot vsako leto doslej je tudi letos festival Parada ponosa politično osredotočen na aktualno dogajanje, in sicer tokrat na pred kratkim zaključen vrhunec sprememb v naši politični sferi.

»Vsebina sporočila ni nekaj novega. Namreč že v našem političnem sporočilu leta 2020 smo v društvu Parada ponosa skupaj z večino ostalih LGBTIQ+ organizacij v Sloveniji naredili en presek, ko smo zapisali vsa večja področja družbenega, političnega in pravnega življenja v Sloveniji, kjer status, pravne pravice ter druge oblike pravic in enakopravnosti za LGBTIQ+ osebe še niso urejene,« je na današnji tiskovni konferenci povedala predsednica društva Parada ponosa Simona Muršec

Uradna otvoritev Festivala Parada ponosa 2022 je bila v petek, 3. junija, s skupnostnim dogodkom Sqvot dnevna pred Monoklom, ki mu je sledil otvoritveni večer z zabavo na Metelkovi. Ta teden bo sestavljen iz različnih delavnic, laboratorijev, razstav, pogovorov, posvetov, okroglih miz in koncertov, dokler ne dočakamo zaključka festivala 11. junija, ki bo dopoldne odprl Paradno mesto, popoldan pa znano Parado ponosa.

Starejše novice