Foto: August Adrian Braatz
zalastritof
Pon, 21.6.2021 06:57
Vesna Grudnik in njena hčerka Katja, katere vsakdan na Instagramu spremlja dobrih 20.000 ljudi, na Tržaški cesti na Viču z novim butikom in izjemno življenjsko energijo ženskam lepšata vsakdan.

»Spomnim se, da je v trgovino nekoč prišla gospa, ki so jo potrli slabi zdravstveni izvidi. Rekla sem ji, naj si obleko, ki ji je bila tako zelo všeč, kupi za dušo in se tako pocrklja. Prišla je še velikokrat in vedno je rekla, da nikoli ne bo pozabila, kako sem jo jaz tisti dan ‘dvignila’,« pripoveduje Vesna Grudnik, lastnica novega butika, imenovanega kar Vesna boutique, na Tržaški cesti na Viču. 

»Tudi jaz sem zato prišla,« dahne drobna svetlolasa gospa, ki je pred nekaj minutami vstopila v trgovino. »Ko sem delala na viški pošti, sem tu kupila izjemen rjav komplet. Včeraj sem se tu mimo peljala z avtobusom, videla, da je tu spet odprta trgovina in se zaljubila v tole tuniko. Vso noč sem jo sanjala, tako me je skrbelo, da je ne bo kdo kupil pred mano,« hiti pripovedovati.

 »Ko sem se danes spet peljala mimo in videla, da lutke s tuniko ni več zunaj, sem rekla, da moram hitro notri pogledati, kar tresla sem se,« v smehu doda. 
 

Po abrahamu novim izzivom naproti

Nekaj minut v družbi Vesne Grudnik hitro razkrije energijo, ki sije iz 53-letnice, ki se je šest let pred pokojem pogumno podala na samostojno podjetniško pot. 

Pri tem ji pomagata mož Marjan Grudnik, ki je že v pokoju, in hčerka Katja Grudnik, blogerka in spletna vplivnica, ki več kot 20.000 sledilcev na Instagramu še zdaleč ne navdušuje samo s predstavljanjem oblačil in kozmetike, ampak samosvojo pot ubira z vsebinami, povezanimi z različnimi vejami kulture, večkrat se dotakne političnih tem, predvsem tistih, o katerih je kot diplomirana pravnica dobro poučena, največ pozornosti pa namenja izpostavljanju tega, kako pomembno je živeti v trenutku in ceniti tisto, kar imaš.

»Kdo se je spomnil sredi Tržaške odpreti trgovino?«

»Ta prostor sem prvič videla novembra 1993. Takoj, ko sem zagledala izložbo, sem rekla:  ‘Pa kdo se je spomnil sredi Tržaške odpreti trgovino?’,« se danes smeji Vesna Grudnik. 

Naslednjič jo je pot mimo zanesla približno leto dni kasneje. »Takrat sem prvič stopila notri. Všeč mi je bila majica znamke Fruit of the loom, ki si je nisem mogla privoščiti. Stala je 1300 tolarjev,« se spominja. 

Nato je kot mlada ženska z majhnim otrokom po porodniškem dopustu iskala službo.

V trgovini, katere lokacija se je Vesni Grudnik sprva zdela nenavadna, je delala njena svakinja in jo priporočila. »Majhnega otroka imam, sem rekla lastnici. Pa je odvrnila, da me bo vzela in kar bo, bo,« pove 53-letnica. Ki je v trgovinici na Tržaški ostala do danes. 

»Potem je prišel koronavirus. Marca 2020 je lastnica rekla, da ne ve, kaj naj naredi z mano,« čas, ki je v negotovost glede službe postavil marsikoga, opisuje rdečelaska. Takratna lastnica se je odločila, da si v negotovi situaciji trgovine in v njej zaposlene Grudnikove ne more več privoščiti, slednji pa se je takrat ponudila priložnost, ki je ni mogla izpustiti iz rok.

»Tisti dan sem šla domov peš, brez dežnika. Ampak bila sem tako zelo vesela,« pripoveduje in doda: »Trgovino bomo imeli, sem rekla možu, ko sem prišla domov. Seveda je mislil, da sem nora,« pove v smehu. 

Zgodbo nadaljuje: »Spomnim se, da je pred 15 leti v trgovino stopil moški in me vprašal: ‘A vi ste še kar tukaj?’ Odvrnila sem: ‘Ja, in?’ Nakar on: ‘Ali je to zdaj vaše?’ Meni pa je kar zletelo iz ust: ‘Ne še.’«

Le verjeti je treba

Vedno je govorila, da bo nekoč imela svojo trgovino. A očitno je bilo treba počakati, da se poravnajo zvezde. V preteklosti si je ogledala nekaj prostorov, a trenutek enostavno ni bil pravi. »Ves čas sem govorila, da če bi imela svojo trgovino, bi imela to trgovino,« pove Grudnikova. 

»2. februarja lani sem bila na predavanju, kjer je govorec rekel, da je tisti dan v zraku močna energija in da si moraš nekam zapisati, kar si želiš. Takrat sem v zvezek zapisala, da bom do konca leta imela svoj butik. In se je uresničilo,« zgodbo razlaga lastnica novega butika. »Če verjameš v te stvari, delujejo. Če pa ne, pa ne,« doda.

Ni se spraševala, ali se ji bo želja uresničila, verjela je, da se ji bo. 
 

Vse na pravem mestu, ob pravem času

Julija 2020 je prevzela ključe trgovine, začela so se obnovitvena dela. Pri vsem, kar je bilo treba v povezavi z obnovo, poslovanjem in vsem ostalim, kar pride zraven, ko si kot samostojni podjetnik »sam svoj šef«, urediti, se je novopečeni lastnici zgodilo tudi veliko lepega.

»Sami takšni ljudje so mi prihajali nasproti, ki so mi pri nečem pomagali,« razlaga. 

Tako je recimo prenovo tal sponzoriral Jub, lesene obešalnike, ki si jih je želela za trgovino, je v okviru poslovnega sodelovanja dobila njena hčerka, preprogo, ki krasi kabino za pomerjanje, pa ji podarila neznanka, saj ga je Grudnikova pohvalila na fotografiji na Instagramu. 

»Skorajda ne moreš verjeti, kako se vse sestavi. To je res filmsko,« z iskrico v očeh izpostavi.

»Ti narediš ženske srečne«

V butiku najdete obleke in modne dodatke za ženske, ki jih Katja in Vesna Grudnik skrbno izbirata v Italiji. Izkušnja nakupovanja je pristna, saj se s svetovanjem posvetita vsaki stranki. 

S ponudbo ciljata na srednji cenovni razred, saj si želita, da bi ženske v butiku našle oblačila, ki bi jim prav prišla vsak dan, hkrati pa prisegata na naravne materiale, kot so bombaž, viskoza in lan, najde se tudi nekaj svilenih kosov, ki sodijo v višji cenovni razred. 

Ponudbo dopolnjuje naravna kozmetika, saj želita, da se ženske z malenkostmi tako dodatno pocrkljajo. 

A bistvo nove trgovinice na Viču ni v stvareh, ki jih tam prodajajo. »Ena stranka mi je zadnjič napisala: ‘Ti narediš ženske srečne.’ To je bil zame izjemen kompliment,« pove Vesna Grudnik, ki vsako jutro komaj čaka, da pride v službo.

»Neko službo lahko opravljaš, ker nekaj v življenju pač moraš početi, lahko pa delaš zato, ker hočeš biti v tem najboljši. Jaz sem vedno delala tako, kot da bi bila trgovina moja,« odločno pove rdečelaska.

Drobna svetlolasa gospa, ki je v novi butik na vroč junijski dan prišla po tuniko, v katero se je zaljubila med vožnjo z avtobusom, na koncu obiska na pult postavi še lanene hlače, roza majico in hranilno masko za obraz.

»Danes sem si privoščila nekaj za dušo. Zaslužim si, če me že zmeraj vsi samo sekirajo,« reče. 

»Ne pustite se!« jo s spodbudnimi besedami skozi vrata pospremi Vesna Grudnik, od katere prav nobena stranka ne odide brez nasmeha na obrazu (in praznih rok).

Starejše novice