Foto: Bobo
zalastritof
Sre, 16.6.2021 06:54
Triki, s katerimi se boste izognili manjšim neprijetnostim med večnim hitenjem po opravkih, vedno pridejo prav. Ste prepričani, da o Biciklju veste že čisto vse?

Ste tudi vi med tistimi, ki se radi izognejo vsakodnevni gneči jeklenih konjičkov, ki se zjutraj vali proti središču mesta, popoldne pa v nasprotno smer?

Če vsakodnevne poti najraje opravite s kolesom, a nad tem, da bi svojega puščali v nemilosti ljubljanskih spretnih tatov, ki do živega pridejo še tako močni ključavnici, niste najbolj navdušeni, zagotovo že uporabljate mestni sistem izposoje koles Bicikelj.

Verjetno poznate že kar nekaj trikov, povezanih recimo s tem, kje v okolici vašega doma je ponavadi zjutraj na voljo največ koles in kako kolo na cilju parkirati tako, da se izognete nadležnemu piskanju, ki spremlja »nepravilno parkiranje«. 

Preverite še nekaj trikov, ki vam bodo zagotovo prišli prav.

1. Uporaba aplikacije

Verjetno za večino že povsem logična izbira, a vseeno velja preveriti njeno uporabnost. Ob uporabi namreč za izposojo kolesa ne potrebujete ničesar drugega kot pametni telefon, če pa bi ta slučajno zatajil, si kolo še vedno lahko izposodite z vpisom na terminalu ob postajališču.

Ko kolo v aplikaciji odklenete in pritisnete na gumb na ključavnici parkiranega kolesa, ki si ga želite izposoditi, imate za izposojo na voljo 60 sekund.

To je praktično predvsem v situaciji, ko se recimo približujete postaji, kjer je ostalo le še eno kolo, saj ga tako za minuto »rezervirate« in si s tem kupite nekaj dodatnega časa in preprečite, da bi vam prevozno sredstvo kdo speljal pred nosom.

2. Številka kolesa

Vsaka ključavnica na postajališču ima svojo številko, na zadnjem kolesu pa svojo nosi tudi vsako kolo. Kako dobro je posamezno kolo, lahko pogledate v aplikaciji, saj imajo glede na ocene uporabnikov posamezna kolesa zvezdice, vidite pa lahko tudi, koliko uporabnikov je kolo ocenilo. 

A majhen trik pri izbiri čim boljšega kolesa je tudi ta, da vzamete tistega, ki ima od teh na postajališču najvišjo številko. Višja kot je, novejše je kolo.

3. V kakšnem stanju je sedež?

Že res, da je premikanje sedeža v teoriji povsem enostavno. A včasih, ko se vam mudi, vi pa ste že lepo urejeni za v službo, verjetno ne bi radi, da na vaših rokah ali oblekah ostanejo črni madeži. 

V izogib temu zato po tem, ko preverite, katero kolo je najnovejše, poglejte še, katero od njih ima sedež že nastavljeno na višino, ki vam ustreza.

Še mini nasvet za zraven pa je: vedno imejte v torbici ali nahrbtniku robčke, s katerimi boste lahko do suhega obrisali sedež, preden se odpeljete opravkom naproti.

4. Brezplačna izposoja traja eno uro

Na letni ravni boste za uporabo sistema izposoje koles plačali zgolj tri evre. Prva ura vožnje je vedno brezplačna, dodatna ura stane en evro, druga dodatna ura dva evra, vsaka naslednja dodatna ura pa štiri evre.

V Ljubljani se sicer redko zgodi, da pot s kolesom z enega konca mesta na drugega traja več kot eno uro. A vseeno je to dobro imeti v mislih. Če se peljete z Dolgega mosta vse do Črnuč, vmes pa srečate še prijatelja ... Bo pot zagotovo trajala dlje.

Če ste veseli zastonjkarji, ki dodatnih evrov za vožnjo morda raje ne bi odšteli, preprosto na enem od postajališč parkirajte kolo in vzemite drugega, tako bo namreč čas uporabe od začetka začel teči za novo kolo, vi pa boste malo prelisičili sistem.

5. Ključ, skrit na kolesu

Ste vedeli, da lahko Bicikelj zaklenete, ne da bi ga morali zato pustiti na postajališču, pa zato ne potrebujete lastne ključavnice?

Ob sprednjem kolesu se namreč skriva zatič, ki ga potisnete, nato pa ven vzamete ključ, ga spravite v žep in skočite recimo v trgovino.

Starejše novice