Ljubljanainfo
Sob, 24.2.2024 14:00
Sprehodili smo se mimo nekdanjih domov pomembnih osebnosti v Ljubljani.

V uredništvu Ljubljanainfo smo se odločili sprehoditi mimo nekdanjih domovanj nekaterih zgodovinsko najpomembnejših oseb, ki so živele v osrčju mesta. 

Najprej smo se ustavili na najstarejši ljubljanski ulici, ki po imenu to ni - Stari trg. Posebej zanimive so stare visoke meščanske vile, ki se razpotezajo od hišne številke 3 do 11.

Najstarejša ljubljanska ulica.

V hiši številka 3 se je rodil slovenski slikar Matija Jama. Hiša številka 4 se imenuje črnomaljski dvorec, v njej naj bi se rodil J. V. Valvasor. V hiši številka 6 je bilo v 16. stoletju eno od treh mestnih kopališč, pozneje pa tudi javna hiša. Na številki 11a v prelepi baročni stavbi je živela in pisala slovenska pesnica Lili Novy.

Stari trg

Po krajšem občudovanju prekrasne arhitekture stare Ljubljane se napotimo še na drugo stran reke Ljubljanice. Tamkajšnje hiše stojijo na ulici z imenom Breg.

Na Bregu številka 22 stoji Zoisova palača, kjer je živel Žiga Zois, velik podpornik in mentor slovenskih literatov Linharta, Vodnika in drugih. Na številki 20, kjer je danes gostilna Breg svetovno znanega chefa Jorga Zupana (nekoč pa Gostilna pri Vitezu), je bila gostilna že leta 1574. 

Breg 22.
Breg 20.

V hiši številka 14 je bila od 1829 dalje znamenita Blaznikova tiskarna, ki je tiskala Kranjsko čebelico, Prešernove Poezije, Krst pri Savici in druge knjige naših pesnikov in pisateljev. 

V hiši številka 10 je vse do svoje smrti živel pisatelj in ljubljanski župan dr. Ivan Tavčar. 

Mestno jedro slovenske prestolnice kar brbota od pisane zgodovine, ki se je spisala ravno v teh hišah. Cenimo ga!

Komentarji (1)

LATEJ MAHOVNIK (ni preverjeno)

Beletrina.., kako grda beseda! Ziher ni naša...

Starejše novice